Internationaal29 sep '20 13:03

Hongarije eist vertrek eurocommissaris Jourova

Auteur: BNR Webredactie

De Hongaarse regering eist het vertrek van eurocommissaris en vice-president van de Europese Commissie Věra Jourova. Boedapest is woedend over uitspraken die Jourova deed in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. Daarin zei ze dat de Hongaarse democratie ziek is, en dat de burgers zich geen onafhankelijke mening meer kunnen vormen.

Vice-president van de Europese Commissie Vera Jourova (L) en premier Viktor Orbán (R)
Vice-president van de Europese Commissie Vera Jourova (L) en premier Viktor Orbán (R) (AFP)

Beluister ook | Zijn Polen en Hongarije de echte winnaars van de top?

Ook waarschuwde Jourova dat er een moment komt dat de Hongaren concluderen dat de laatste verkiezingen die ze gehad hebben ook de laatste waren die vrij een eerlijk waren. Een en ander resulteerde in een woedende brief van de Hongaarse premier Viktor Orbán aan de commissievoor zitter Von der Leyen waarin hij het ontslag van de eurocommissaris eist.

Beluister ook | Tientallen journalisten stappen op bij grootste Hongaarse nieuwssite

Link rechtsstaat en EU-gelden

Volgens Europaverslaggever Jesse Pinster gaat het om de link die er is tussen de rechtsstaat en de EU-gelden die aan de individuele lidstaten worden toegekend. Dat is in hele vage bewoordingen afgesproken op de marathontop in juli die ook ging over de begroting. 'Dat is destijds expres vaag opgeschreven, omdat anders die hele top zou mislukken', zegt Pinster.

Beluister ook | Europees Parlement ontevreden over akkoord EU-leiders

Hongarije is volgens Pinster niet het enige 'front': Poolse rechtsgeleerden hebben een brief naar Brussel gestuurd waarin ze waarschuwen voor de uitholling van de Poolse rechtsstaat door de Poolse regering en waarin ze klagen dat de EU daar te weinig tegen doet.

Hoe nu verder? 'Er ligt nu voorstel van de Duitsers, ze bewegen weg van de aanpak van de algemene ondermijning van de rechtsstaat naar dat ze steeds nauwer gaan kijken hoe Europees geld besteed wordt en of dat problematisch is. Critici zeggen dat ze te veel richting Orbán bewegen, je moet ook concluderen dat veel landen het belangrijker vinden dat het coronaherstelfonds van 750 miljard euro er snel gaat komen.'

Beluister ook | Pieter Omtzigt: treurig gesteld met rechtsstaat Europa

Gerelateerde artikelen