Internationaal30 sep '20 13:15Aangepast op 30 sep '20 15:05

'Verkiezing Trump bedreiging voor Europa'

Auteur: BNR Webredactie

Als Donald Trump wordt herkozen als president van de Verenigde Staten, is dat een bedreiging voor Europa en de trans-Atlantische verhoudingen. Dat zegt Gerben Edelijn, topman van technologiebedrijf Thales, in BNR Zakendoen. Thales houdt zich onder meer bezig met de productie van nieuwe fregatten, radars en cybersecurity-systemen.

Het nieuwe pand van hightechbedrijf Thales Nederland.
Het nieuwe pand van hightechbedrijf Thales Nederland. ( ANP / Vincent Jannink )

Thales werkt op grote schaal samen met Amerikaanse bedrijven. 'Zij maken raketten voor de Nederlandse marine. Dat gaat op dit moment eigenlijk nog zoals dat altijd al ging in de samenwerking, maar ik luister natuurlijk ook naar Trump en ik maak me best zorgen over wat dat in de toekomst gaat brengen.' Vooral voor de NAVO zou een tweede termijn-Trump desastreuze gevolgen kunnen hebben, zegt Edelijn.

Luister terug | De Strateeg | Mag Vladimir Poetin komen shoppen in Hengelo?

De trans-Atlantische verhoudingen staan al behoorlijk onder druk, benadrukt Edelijn. En intussen heeft Europa zelf al de handen vol aan en inhaalslag. Dat kan op termijn zeker gunstig uitpakken voor Thales, maar op korte termijn biedt dat nog geen soelaas. 'Het is ook een kwestie van lange adem; als je een schip nieuw ontwikkelt, duurt het vijf tot zeven jaar tot dat in het water ligt. Dat is niet zomaar van vandaag op morgen even geregeld.'

Lees ook | Techniekbedrijven op jacht naar ex-mariniers

Gerelateerde artikelen