Internationaal1 okt '20 09:05

Nieuwe regels in de maak voor debatten VS

Auteur: BNR Webredactie

Er komen nieuwe regels voor de volgende presidentiële debatten. Dat heeft de organiserende commissie aangekondigd. Het eerste debat dinsdagnacht ontspoorde al vroeg en liep uit op negentig minuten chaos en geschreeuw tussen president Trump en voormalig vicepresident Joe Biden.

Biden en Trump
Biden en Trump (AFP )

Met welke maatregelen de commissie op de proppen komt is nog niet duidelijk, zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Er is meteen allerlei speculatie, maar één van de opties is een mute-knop, waarmee de debatleider de microfoon van één van de kandidaten uit kan zetten. Het is nog even de vraag, maar het zou al op 7 oktober kunnen worden doorgevoerd: dan is het debat tussen de vice-presidenten.'

Luister terug | Amerika Podcast | Debuut Debat

Ook de weigering van Trump om zich te distantiëren van de rechts-extremistische Proud Boys galmt anderhalve dag later nog altijd na. 'Trump zei toen: stand back and stand by, ofwel: houd je gedeisd en blijf paraat. Diezelfde avond zag je al enthousiaste reacties op social media van de leden van de Proud Boys, die het echt als erkenning zagen. Joe Biden tweette een screenshot met voorbeelden van die enthousiaste en blije reacties van die Proud Boys.

Lees ook | Trump vs. Biden: Hard tegen hard in chaotisch debat

Gerelateerde artikelen