Internationaal1 okt '20 16:20

EC start procedure tegen Londen om Brexitwet

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Commissie begint een zogeheten inbreukprocedure tegen het Verenigd Koninkrijk vanwege de omstreden Brexitwet die het land heeft aangenomen. Die interne marktwet is volgens voorzitter Ursula von der Leyen in strijd met afspraken in het met de Europese Unie gesloten terugtrekkingsverdrag. 'Het gaat heel lang duren', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

'Het blijft een trage procedure en het is niet de eerste keer dat een inbreukprocedure wordt gestart', zegt Pinster. Het zou Pinster overigens niet verbazen dat we nooit meer iets horen van de procedure, maar hij zegt erbij dat de verhouding niet goed zijn. 'Een Britse regering die niets doet om de Brusselse zorgen weg te nemen.'

De EU eiste eerder dat Londen de omstreden wetgeving voor 1 oktober zou intrekken en dat is niet gebeurd, zegt Von der Leyen. De inbreukprocedure begint met een bief waarin het dagelijks EU-bestuur de Britse regering om opheldering vraagt. Als het antwoord onbevredigend is, volgt een soort aanmaning en als ook daar niets mee gedaan wordt kan de commissie besluiten naar het Europees Hof van Justitie te stappen.

Luister terug | Brexitwet klein succesje voor aangeslagen Johnson

Gerelateerde artikelen