Internationaal1 okt '20 15:59Aangepast op 2 okt '20 11:52

'Stel voorwaarden aan handel met Turkije'

Auteur: Mark van Harreveld

Europarlementariër en oud-Turkijerapporteur voor het Europees Parlement Kati Piri vindt dat minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag voorwaarden moet stellen aan uitbreiding van de handel met Turkije. 'De belangrijkste politieke kaart is onze economische macht, wij zijn de belangrijkste handelspartner in dat land, zet die kaart strategisch in'.

Beluister ook | BNR De Wereld

In BNR De Wereld reageert Piri op het bericht dat minister Kaag en haar Turkse collega hebben gesproken over het uitbreiden van de handel tussen Nederland en Turkije. 'Alsof er niets aan de hand is. Stel voorwaarden aan democratische hervormingen, koppel die aan elkaar. Doe je dat niet, dan is dat een slecht signaal naar de democraten in Turkije en naar alle mensen die daar in de gevangenissen zitten.'

Onafhankelijke rechtsstaat belangrijk voor bedrijfsleven

Volgens Piri is het ook voor het Nederlandse bedrijven belangrijk dat er een onafhankelijke rechtspraak is. 'Het is niet realistisch die zaken te scheiden, er wordt meer geïnvesteerd in een land wanneer er een onafhankelijke rechtspraak is.' Volgens Piri is er de afgelopen jaren aantoonbaar minder geïnvesteerd vanuit de EU in Turkije: 'Men vindt het toch risicovoller. Dat heeft toch alles te maken met het ineenstorten van de rechtsstaat. Als de zoon van Erdogan een concurrerend bedrijf opzet, wil je als ondernemer dat een onafhankelijke rechter daarover gaat'.

Relatie EU Turkije weer onder druk

De relatie tussen de EU en Turkije staat opnieuw onder druk als gevolg van de sterk oplopende spanningen tussen Turkije en Griekenland in de Middellandse Zee. Zo willen Cyprus en Frankrijk sancties tegen mede-NAVO-lid Turkije. Piri vindt dat geen goed idee. 'Het draagt niet bij aan de oplossing van de situatie. Het zou het einde van de NAVO betekenen wanneer NAVO-bondgenoten elkaar sancties gaan opleggen.' Piri vindt het overigens vreemd dat dit geschil op het bordje van de EU terecht is gekomen: het gaat immers om NAVO-lidstaten en niet om EU-landen.

Turkije heeft een punt

Wel denkt Piri dat Turkije een punt heeft inzake het geschil met Griekenland. Het conflict spitste zich toe op een klein Grieks eilandje twee kilometer voor de kust van Turkije, Griekenland claimt wél een onevenredig groot stuk zee daaromheen. 'Zowel Griekenland als Turkije nemen maximalistische posities in'.

'Stop toetredingsgesprekken'

Over de eventuele toetreding van Turkije tot de EU is Piri helder: 'We moeten eerlijk zijn. Dit Turkije met Erdogan wordt nooit lid van de EU. Stop met die EU-onderhandelingen, wees principieel op mensenrechten en de rechtsstaat en verbind daar dan ook eventuele consequenties aan. Maar doe ook een handreiking naar het maatschappelijk middenveld, naar het democratische deel van de Turkse bevolking en zet die economische kaart in als wortel voor hervormingen. Met alleen boe roepen verander je niets.'

Beluister ook | EU bereidt sancties tegen Turkije voor

Gerelateerde artikelen