Internationaal2 okt '20 14:00Aangepast op 2 okt '20 19:22

Presidentskandidaat Joe Biden test negatief op corona

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse Presidentskandidaat Joe Biden heeft geen corona. Eerder al bleek Vicepresident Mike Pence ook geen besmetting te hebben opgelopen, in tegenstelling tot president Donald Trump. getest op coronavirus. Voor het overige is veel onzeker nu Donald Trump en zijn vrouw positief getest zijn voor het coronavirus. Rode beurzen, onduidelijkheid over de verkiezingscampagne, zorgen over het landsbestuur. 'Dit geeft een hoop onzekerheid', zegt beursanalist Koen Bender. Amerikadeskundige Willem Post spreekt van een 'bomb shell'.

Premier Mark Rutte wenst Trump en zijn vrouw een spoedig herstel toe, zegt hij na afloop van de ministerraad. Ook minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel leeft met Trump mee. 'Maar wat interessanter is, is wat er gaat gebeuren in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.' Al zou een verslechtering van de situatie van Trump niet direct een ramp voor het land zijn. 'Alle landen hebben daar protocollen voor, de VS heeft die ten tijde van Kennedy al moeten testen.'

Vicepresident Mike Pence (L)
Vicepresident Mike Pence (L) (AFP)

Beluister ook | President Trump heeft corona

Wie zijn allemaal besmet?

Volgens Bender zijn veel kopstukken van het Amerikaanse bestuur en de economie dicht bij Trump geweest de afgelopen tijd: Mike Pence, Joe Biden, minister van Financiën Mnuchin. Bender wijst op de ongelukkige samenloop met de laatste fase van de onderhandelingen over het coronasteunpakket dat de VS in zijn ban houdt. 'Die steunmaatregelen, dat heeft wel een economische impact.' En dat alles los van de onzekerheid over de verkiezingen en het verloop van het ziektebeeld. Blijft het bij milde klachten of belandt Trump op de ic? De 74-jarige president behoort immers tot de risicogroep.

CNN: gevaarlijk moment

Nieuwszender CNN noemt dit mogelijk 'het gevaarlijkste moment waarmee de Amerikaanse overheid ooit is geconfronteerd'. Amerikadeskundige Willem Post zegt dat de zender 'potentieel een punt' heeft. 'Het is onduidelijke hoeveel mensen besmet zijn. Hope Hicks vertoont wel ziektesymptomen, en zij heeft mogelijk de afgelopen tijd veel mensen besmet. Het kan zomaar dat een deel van de top van Amerika besmet is, je houdt je hart vast. Als dit zwarte scenario uitkomt, dan treedt het 25ste amendement van de Grondwet in werking en wordt Mike Pence waarnemend president.' Maar is Mike Pence ook ziek, dan wordt de democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi waarnemend president. 'Dat is nogal een oktober surprise, dit is een mega bomb shell die hier gebeurt.'

Sommige beleggers laten weten dat ze bang zijn voor het Chinabeleid van Trump. De president heeft China altijd als schuldige van het virus aangewezen, de angst bestaat dat zijn opstelling ten aanzien van het land nog verder verhardt. Koen Bender: 'Hij geeft graag iemand anders de schuld van dingen die mis gaan. De komende periode geeft dit onrust in de markt, over twee weken is meer duidelijk, dan is de quarantaine van Trump over. Waarschijnlijk zal Trump bezig blijven met zijn harde stelling richting China.'

Lees ook | Hoe Twitter de coronambesmetting van Trump in twijfel trekt

Veel familie reisde met Hope Hicks

Veel directe familieleden van Donald Trump hebben recentelijk samen gereisd met adviseur Hope Hicks, van wie wordt vermoed dat ze de president heeft aangestoken met het coronavirus. Zo staan dochter Ivanka Trump en schoonzoon Jared Kushner op een lijst die Amerikaanse media hebben verspreid.

Vrijdag werd bekend dat Trump en zijn vrouw Melania het coronavirus hebben. Kort daarvoor was bekendgemaakt dat Hicks besmet was en dat het presidentiële paar in quarantaine zou gaan. Hicks ging onder meer mee met Trump naar het presidentiële debat in Cleveland.

Op de lijst staan verder Eric, Lara en Tiffany Trump, Donald Trump Jr. en Trumps juridisch adviseur Rudy Giuliani. Of Hicks al besmet was tijdens die gezamenlijke reizen is niet duidelijk.

Wat de AEX doet

De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen in het rood. Het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump positief is getest op het coronavirus zorgde voor onzekerheid op de beursvloeren. Daarnaast werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde enige minuten na de openingsbel 0,7 procent in de min op 546,69 punten. De MidKap daalde ook 0,7 procent, tot 806,73 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1 procent.

Bijna alle 25 hoofdbedrijven op het Damrak gingen omlaag. Grootste daler was zorgtechnologiebedrijf Philips met een verlies van 2 procent. Olie- en gasconcern Shell kampte met de forse daling van de olieprijzen en verloor 1,3 procent. Maaltijdbestelsite Just Eat Takeaway was de enige stijger met een winst van 0,5 procent. Bij de middelgrote bedrijven stond kunstmestproducent OCI onderaan met een min van 2,6 procent. Vastgoedconcern Eurocommercial Properties was de sterkste stijger met een plus van 2,6 procent.

Gerelateerde artikelen