Internationaal2 okt '20 12:54

Boris Johnson en Ursula von der Leyen gaan praten

Auteur: BNR Webredactie

Het lukt de Brexit-onderhandelaars niet om tot een doorbraak te komen, dus nu moeten de hoogste leiders in het Verenigd Koninkrijk en de EU het maar doen. Morgen gaan Boris Johnson en Ursula von der Leyen met elkaar bellen. 'De voorzichtige hoop is dat de leiders de onderhandelaars tot een akkoord kunnen dwingen, maar dat is verre van zeker', zegt Europaverslaggever Jesse Pinster.

Beluister ook | EC start procedure tegen Londen om Brexitwet

Pinster hoort 'af en toe positieve geluiden in Brussel over visserij, maar de moeilijkste dossiers zoals de staatssteun en het gelijke speelveld, daar zit geen progressie in'. Volgens Pinster zijn het overigens vooral de Britten die roepen dat er beweging, maar dat de Europese diplomaten die niet zien. 'De Britten hebben een soort handelsdeal met Japan gesloten en zeggen dat ze eventueel zo'n akkoord ook met Europa willen. Dat verkopen ze vervolgens als een concessie. Tot verbazing van de Europese diplomaten.'

'Wellicht krijgen we weer een uitspraak als Johnson, er moet een 'tiger in the tank' komen. De voorzichtige hoop is dat de leiders de onderhandelaars in de onderhandelingstunnel drukken zodat ze tot een akkoord komen, maar dat is verre van zeker.

Beluister ook | Brexitwet klein succesje aangeslagen Johnson

Gerelateerde artikelen