Internationaal3 okt '20 18:02Aangepast op 3 okt '20 19:40

Twijfels bij 'positieve' gezondheidssituatie Trump

Auteur: Aäron Loupatty

Sean Conly, de persoonlijke dokter van Trump, zegt dat het zeer goed met de president gaat. 'De president doet het heel goed deze ochtend.' Ook heeft Trump geen beademing nodig gehad volgens de dokter: 'Hij zit niet aan de beademing.' Conly heeft Trump uit voorzorg naar het ziekenhuis laten gaan vrijdagavond, 'zodat hij daar de zorg kan krijgen die hij nodig heeft.'

Volgens één van de andere doktoren is Trump ook goed gehumeurd en zei hij 'dat het voelt alsof hij ieder moment het ziekenhuis uit zou kunnen lopen.' Trump zou ook al een dag geen last hebben van koorts, volgens Conly. De gezondheidstoestand van Trump is in de afgelopen 24 uur ook verbeterd. 'Donderdag had hij nog last van een lichte hoest, verkoudheid en vermoeidheid. Dat is nu allemaal aan het verbeteren.' Ondanks dat Trump het 'heel goed doet', weet zijn arts nog niet wanneer de president het ziekenhuis kan verlaten: 'Daar wil ik nog geen exacte datum voor geven.'

Lees ook | Trump uit voorzorg opgenomen in ziekenhuis

Twijfels bij positieve toon

Ook al doet de toon van de persconferentie vermoeden dat het hartstikke goed gaat met de president er zijn ook twijfels bij die boodschap. 'Het is een duidelijke en positieve boodschap van de artsen', zegt Jan Postma, Amerika-correspondent. 'Toch liet een bron met kennis van de gezondheid van de president aan de 'White House Press Pool' weten dat de situatie een stuk ernstiger is.' Postma citeert de bron: 'De gezondheidstoestand van de president in de laatste 24 was zeer verontrustend en de komende 48 uur zijn cruciaal als het gaat om zijn behandeling. Het is nog niet duidelijk of we op de weg naar een volledig herstel zitten.' Volgens Postma is dat een 'behoorlijk negatiever beeld' dan op de persconferentie te horen was.

Ook meldt persbureau AP dat Trump wel degelijk beademing nodig had. Hij zou vrijdag voordat hij naar het ziekenhuis ging kort extra zuurstof nodig hebben gehad. Dat meldt een anonieme bron aan AP.

Vrijdagochtend Nederlandse tijd werd het nieuws bekend dat president Trump het coronavirus heeft opgelopen samen met zijn vrouw Melania. In de avond werd Trump uit voorzorg per helikopter naar het Walter Reed-ziekenhuis gebracht in Bethesda. Daar ligt hij op een speciale 'presidentiële kamer' waar hij ook kan werken. Hij zou enkele dagen moeten blijven in het ziekenhuis.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

In het ziekenhuis heeft Trump het antivirusmiddel Remdesivir toegediend gekregen. Ook heeft hij een experimentele cocktail van synthetische antilichamen gekregen. Dit middel is nog niet goedgekeurd door de Amerikaanse gezondheidsdienst, wel wordt het als veelbelovend gezien.

Gerelateerde artikelen