Internationaal2 okt '20 07:07Aangepast op 2 okt '20 11:10

Amerikaanse president Trump heeft corona

Auteur: Mark van Harreveld

De Amerikaanse president Donald Trump heeft corona. Dit heeft de president zelf bekendgemaakt op Twitter. 'Dit slaat in als een bom, dit roept heel veel vragen op', zegt Amerika-correspondent Jan Postma. Het nieuws zorgt voor onrust op de beurzen. Volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg is dit een enorme psychologische dreun voor Trump en brengt dit zijn campagne in gevaar.

Volgens Hammelburg heeft dit grote consequenties voor Trumps campagne - de president moet heb namelijk hebben van grote bijeenkomsten én er komt op 15 oktober een debat aan met rivaal Joe Biden. 'Hij kan niet reizen, hij mag niet reizen, dat is het grootste acute probleem dat hij nu heeft'. Hammelburg noemt het een 'ongelooflijke psychologische tik' die Trump heeft gekregen. Hij heeft het virus immers altijd sterk gebagatelliseerd, nu is hij er zelf het slachtoffer van. Trumps campagnebijeenkomst in swing state Florida is afgezegd.

'We weten nog heel weinig, dit tweetje is alles wat we weten. We weten niet hoe lang hij in quarantaine gaat, wat het voor de campagne betekent', zegt Postma.

Trump en Melania testten donderdagavond (lokale tijd) positief op het longvirus. Waarschijnlijk hebben zij het opgelopen door nauw contact met adviseur Hope Hicks, die onder meer met Trump mee was naar het presidentiële debat in Cleveland. Het is niet bekend of Trump toen ook al besmet was. De arts van het Witte Huis meldt dat Trump en Melania in het Witte Huis in quarantaine gaan en dat de president gewoon zijn werk blijft doen.

Het volgende debat is op 15 oktober. Vanwege de veertien dagen verplichte quarantaine in de Verenigde Staten, is het nog niet zeker of Trump dan weer in debat kan met uitdager Joe Biden.Op Twitter meldde Trump dat hij en zijn vrouw direct in quarantaine gaan en zich gaan laten behandelen. Hij zei niet of hij ziekteverschijnselen vertoonde.

Het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump en zijn vrouw Melania positief hebben getest op het coronavirus, zorgt voor onrust onder beleggers in New York. Na bekendmaking van het nieuws gingen de openingsindicatoren, de zogeheten futures, flink omlaag.

De futures wijzen nu op koersdalingen bij het begin van de handel op Wall Street op vrijdag tot 1,5 procent. Trump maakte zelf op Twitter bekend dat hij en Melania besmet zijn met corona, nadat eerder naar buiten was gekomen dat een belangrijke adviseur van hem het virus had opgelopen. De president en zijn vrouw zitten nu in quarantaine. In Azië en Australië stonden de belangrijkste beursgraadmeters ook onder druk. De Australische All Ordinaries zakte 1,3 procent en de Nikkei in Tokio verloor 0,7 procent.

Gerelateerde artikelen