Internationaal2 okt '20 12:15Aangepast op 2 okt '20 12:43

Hoe Twitter de coronabesmetting van Trump in twijfel trekt

Auteur: BNR Webredactie

Het nieuws over de coronabesmetting van Donald Trump is als een bom ingeslagen. Met een maand voor de Amerikaanse verkiezingen, staat de campagne van de Amerikaanse president feitelijk stil en staat het verhaal van Trump dat Corona een hoax zou zijn, op losse schroeven. Maar er wordt ook getwijfeld aan het verhaal, vooral op social media.

Volgens sommige twitteraars zou de besmetting hem wel erg goed uitkomen. Amerikadeskundige Raymond Mens denkt niet dat Trump dit zou faken, zegt hij in het programma Ask me Anything. 'Hij moet nu juist fysiek zichtbaar zijn, en campagne voeren. Dit helpt hem niet zo vlak voor de verkiezingen.'

De populariteit van de Britse premier Boris Johnson steeg juist nadat hij was genezen van de coronabesmetting, zegt The Guardian journalist Carole Cadwalladr.

Lees ook | Coronabesmetting Trump zorgt voor onrust

Gebruiken voor campagne

Mens verwacht wel dat Trump zijn besmetting in zijn campagne gaat gebruiken: 'Als hij hiervan herstelt met alleen wat lichte klachten, dan gaat hij dat zeker bagatelliseren. Hij roept natuurlijk al maanden dat het virus wel meevalt. Dit kan hij dan gebruiken als bewijs.' Ook Koen Petersen, Amerika-deskundige en politicoloog, verwacht dat Trump zijn herstel van corona zal gaan uitbuiten.

Twitter twijfel bij Trump

Enkele maanden geleden is Twitter begonnen met het plaatsen van waarschuwingen bij tweets van Donald Trump. Deze werden als ongefundeerd bestempeld. Ook zouden zijn tweets volgens Twitter geweld verheerlijken. Het is voor het eerst dat het sociale medianetwerk zich bemoeit met de inhoud van tweets van Trump.

Luister ook | Uitzonderingspositie social media onder druk

Supporters van Trump maken zich druk over het gebrek aan compassie voor de besmetting van Trump. Inmiddels hebben verschillende wereldleiders Donald Trump en zijn vrouw Melania een spoedig herstel toegewenst. Onder hen Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, de Britse premier Boris Johnson, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Poolse president Andrzej Duda en het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus. De premier van India, Narendra Modi, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hopen ook dat hun Amerikaanse collega snel herstelt, evenals de Franse regering. Vanuit Moskou kwamen ook beterschapswensen. President Vladimir Poetin. Minister president Mark Rutte zegt op Twitter te hopen dat Trump en zijn vrouw snel herstellen.

Gerelateerde artikelen