Internationaal3 okt '20 09:07Aangepast op 3 okt '20 09:26

Trump uit voorzorg opgenomen in ziekenhuis

Auteur: Aäron Loupatty

President Donald Trump is uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis. Vrijdagochtend Nederlandse tijd meldde hij dat hij en zijn vrouw Melania positief waren getest op het coronavirus. In de avond werd hij met een helikopter richting het Walter Reed-ziekenhuis in Bethesda gebracht.

De Amerikaanse president Donald Trump voordat hij in de helikopter stapt onderweg naar het ziekenhuis.
De Amerikaanse president Donald Trump voordat hij in de helikopter stapt onderweg naar het ziekenhuis. (AFP)

In dat ziekenhuis ligt hij op een speciale 'presidentiële kamer'. Vanuit die kamer kan hij ook zijn taken als president nog uitvoeren, zegt het Witte Huis. Al werd er aan het begin van de dag gemeld dat Trump milde coronasymptomen vertoonde, is hij uit voorzorg toch naar het ziekenhuis gebracht waar hij enkele dagen zal verblijven. Inmiddels zouden die klachten iets zijn verergerd en heeft hij last van koorts, is hij moe en enigszins kortademing, volgens het Witte Huis.

Luister ook | Amerikaanse president Trump heeft corona

Wel kon de president nog zelfstandig de helikopter naar het ziekenhuis instappen. Op beelden is te zien dat hij met een mondkapje op richting de helikopter loopt, waar hij nog even zwaait en een duim opsteekt naar de media.

Trump kan zijn taken als president desondanks toch zelf nog uitvoeren. De macht is daarom niet overgedragen aan vice-president Mike Pence, zo liet het Witte Huis weten.

Luister ook | Hoe Twitter de coronabesmetting van Trump in twijfel trekt

Behandeling

Trump wordt ook behandeld met een experimentele cocktail van synthetische antilichamen tegen zijn corona-infectie. Ook al is deze behandeling nog niet medisch goedgekeurd en wordt het nog klinisch getest, men beschouwt het wel als veelbelovend. Volgens een arts van de president heeft hij in het ziekenhuis ook een kuur gekregen van de virusremmer Remdesivir.

Vanuit het ziekenhuis liet Trump via Twitter weten dat hij denkt dat hij het goed maakt. 'Het gaat goed, denk ik! bedankt allemaal. Veel liefs!' twitterde hij.

Cluster

Een groot cluster rondom Trump is besmet geraakt met het virus. Er wordt vermoed dat Trump zelf besmet is geraakt door Hope Hicks, een adviseur van Trump. Daarnaast zijn ook Kellyanne Conway, een adviseur en vertrouweling van Trump, Thom Tillis en Mike Lee, beiden Senatoren, en Bill Stepien, de campagnemanager, besmet geraakt met het virus.

Luister ook | Presidentskandidaat Joe Biden test negatief op corona

Campagne Biden

Vanwege de opname van Trump in het ziekenhuis heeft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden alle negatieve campagnes tegen Trump stopgezet. Zowel op internet als in de traditionele media worden reclames en spotjes offline gehaald, volgens Amerikaanse media. De campagne van Trump daarentegen is niet van plan om negatieve spotjes over Biden offline te halen. 'Biden heeft zich vrijdag negatief uitgelaten over de president, terwijl hij in geen positie was om iets te zeggen', zei Tim Murtaugh, hoofd van de communicatie van de campagne.

Zelf is Joe Biden vrijdag, na het nieuws van de besmetting van Trump, tweemaal negatief getest op het coronavirus. Hij deed de test omdat hij afgelopen week ruim anderhalf uur met Trump het podium deelde voor een debat in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

Gerelateerde artikelen