Internationaal4 okt '20 10:10Aangepast op 4 okt '20 10:28

De gevolgen van Trumps coronabesmetting voor zijn verkiezingscampagne

Auteur: Aäron Loupatty

Met nog meer een kleine maand tot de Amerikaanse verkiezingen komt de coronabesmetting van Trump hem ontzettend slecht uit. 'Die grote rally's met tien- vijftienduizend mensen, die hij graag doet en ook met veel talent, dat zal die niet meer kunnen doen, dat is een groot nadeel voor Trump', zegt Amerika-deskundige Charles Groenhuijsen in de podcast Boekestijn en De Wijk.

Voor Trump waren zijn rally's een belangrijk onderdeel van zijn verkiezingscampagne. 'Het scheelt hem ook een hoop leuke televisiebeelden, daar gaat het uiteindelijk om. Ook is hij zijn uitlaatklep richting zijn kiezers hierdoor kwijt voor de komende weken.' Daarnaast kan hij door zijn besmetting ook moeilijker kiezers overtuigen die nog aan het 'zweven' zijn. 'De vraag is of er een nieuw debat met Biden komt. Die zou 15 oktober zijn, maar als hij een beetje ziek wordt kan dat niet doorgaan. Ik denk dat Biden daar heel blij mee is', vraagt Rob de Wijk, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies en hoogleraar Internationale Betrekkingen, zich af.

Luister ook | Boekestijn en De Wijk: Als Trump niet weg wil

'Presenteer het als een overwinning'

Groenhuijsen denkt dat de besmetting alleen maar nadelig is voor Trump. 'Een voordeel zou zijn, is dat hij niet heel ziek wordt. Dat hij uiteindelijk als een soort heilige geest op een wolk neerdaalt en zegt: 'zie je wel, er is helemaal niks gebeurd.' Niet voor niets is één van zijn gouden stelregels: wat er ook gebeurt, presenteer het altijd als een overwinning.' Maar nu Trump in het ziekenhuis is opgenomen, hij daar verschillende behandelingen heeft gehad om de infectie te onderdrukken, lijkt dat scenario weinig kans te maken.

Luister ook | Twijfels bij 'positieve' gezondheidssituatie Trump

Onduidelijkheid over Trumps gezondheid

Hoe het nu exact met Trump gaat is niet geheel duidelijk. Zaterdag nadat zijn arts een persconferentie gaf waarin werd gezegd dat het 'zeer goed ging' met Trump, kwamen er direct tegenstrijdige reacties. Onder meer van een anonieme bron die later onthuld werd als Mark Meadows, de stafchef van Trump. Volgens hem ging de gezondheid van Trump achteruit en vitale onderdelen van zijn gezondheid verslechterde. 'De gezondheidstoestand van de president in de laatste 24 was zeer verontrustend en de komende 48 uur zijn cruciaal als het gaat om zijn behandeling. Het is nog niet duidelijk of we op de weg naar een volledig herstel zitten.' Liet de bron zaterdagavond Nederlandse tijd weten. Ook was gebleken dat Trump vrijdag voordat hij naar het ziekenhuis ging een korte tijd extra zuurstof nodig heeft gehad. Iets wat de dokter van Trump niet wilde bevestigen op de persconferentie.

(AFP)

'Nog niet in veilige haven'

Zondagochtend kwam zijn arts met een nieuwe update over de gezondheid van Trump. 'Hoewel de president zeker nog niet in veilige haven is, blijft het medisch team optimistisch.' Wel is er 'duidelijke vooruitgang' geboekt volgens Sean Conly, de dokter van Trump. Ook kreeg Trump zaterdag opnieuw een dosis Remdesivir, een virusremmer. Zaterdag kon Trump in het ziekenhuis gewoon doorwerken en zich ook zelfstandig voortbewegen. Dat doet hij onder permanente toezicht van zijn artsen. Trump zelf heeft in een videoboodschap ook gereageerd. Hij zegt daarin dat hij zich beter voelt, maar dat de 'komende dagen de echte test zal zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen