Bij 60 procent van de Chinese overnames en investeringen in Nederlandse bedrijven is de Chinese overheid betrokken, blijkt uit onderzoek van adviesbureau Datenna, gespecialiseerd in de Chinese industrie. VVD-Kamerlid Sven Koopmans wil weten in hoeverre er een doelgericht plan van China achter zit en welke middelen Nederland heeft om in te grijpen bij de investeringen.
Duidelijkheid
Koopmans is zeker niet tegen zakendoen met China, maar wil vooral meer duidelijkheid. 'We moeten voorkomen dat onderzoeksgegevens zomaar op een Chinees bureau van staatsveiligheid terechtkomen. Daarom willen we weten of er een strategie is om technologieën over te nemen. Er is een Europees mechanisme opgezet om investeringen te screenen, maar dat is nog in ontwikkeling. Wij vragen om daar nou eens haast mee te maken.'
Luister terug | Helder!
Het is in ieder geval van belang dat er meer zicht komt op deze ontwikkeling, zegt Koopmans. 'Ook partijen die zakendoen met China moeten weten waar ze mee te maken hebben. Het is ook gek als Chinese staatsbedrijven in Nederland van alles kunnen doen, en andersom niet; er moet wel een soort wederkerigheid zijn. Als het niet veilig is, moeten we ermee ophouden. Wij pleiten voor een stevige aanpak, we willen in ieder geval weten met wie we te maken hebben.'
Afhankelijkheid van export
Ook bij Chinese overnames en investeringen in andere Europese landen is de invloed van de Chinese overheid aanzienlijk, met name in de ICT, automotive en transportmiddelen en mobiliteit. Op die manier kunnen mogelijk onbedoeld belangrijke technologieën in handen komen van de Chinese overheid, die daarmee een sleutelpositie kan veroveren. De Chinese overheid wil op die manier uiteindelijk de afhankelijkheid van export verminderen.
Luister terug | Industrie iets minder negatief over export
Onduidelijk is of de betrokken bedrijven zich realiseren dat ze indirect met de Chinese overheid in zee gaan. Wel laat Datenna aan BNR weten dat soms heel ingewikkelde structuren en constructies gebruikt worden om te verhullen dat de Chinese staat bij de overname betrokken is. Zo lijkt het te gaan om een commercieel, beursgenoteerd bedrijf, terwijl het in feite voor zeker de helft door de Chinese staat wordt gefinancierd.
Datenna heeft ook een interactive kaart gepubliceerd, waar mensen de overnames in Nederland op kunnen verkennen:
https://www.datenna.com/china-eu-fdi-radar/
