Internationaal13 okt '20 10:18

VS sluiten wapendeals met Taiwan

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse overheid gaat wapendeals sluiten met Taiwan, dat meldt persbureau Reuters. Het zou in totaal gaan om drie deals, en dat ligt gevoelig bij buurland China dat Taiwan als een afvallige provincie ziet. 'China zal als door een adder gebeten reageren', zegt BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

Beluister ook | China dreigt Taiwan binnen te vallen - zou dat kunnen?

Geen prikactie, maar beleid

'Het is geen prikactie, maar beleid. Trump vindt de isolatie van Taiwan onzin. Hij heeft destijds ook de Taiwanese premier ontvangen.' De VS gaan onderdelen leveren voor F-16's, drones en harpoenraketten die speciaal ontworpen zijn tegen onderzeeërs. Volgens Hammelburg zijn de Taiwanese militaire autoriteiten in geval van een Chinese aanval namelijk vooral beducht voor een aanval met onderzeeërs.

Beluister ook | Amerikaans minister bezoekt Taiwan

Verkiezingsretoriek

'Het is een provocatie. Trump wil laten zien dat hij op gebied van buitenland sterk is tegen China, dit is electoraal. Het Huis van Afgevaardigden zal dit geen probleem vinden, veel Democraten staan er net zo in als de Republikeinen. China is niet blij, en is door een adder gebeten. Reken maar dat ze met een reactie komen.'

Beluister ook | Relatie Westen en China blijft ambivalent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen