Britten scherpen maatregelen aan
De Britse premier Boris Johnson sprak de Britten gisteravond toe over nieuwe maatregelen. Een volledige lockdown komt er niet, maar vooral in de stad Liverpool wordt hard ingegrepen. 'Er is veel draagvlak onder de Britten voor strenge maatregelen', zegt correspondent Lia van Bekhoven vanuit het Verenigd Koninkrijk. Maar of de maatregelen helpen, is maar de vraag.
Beluister ook | Tien uur-maatregel heeft zich niet bewezen in VK
Volgens Van Bekhoven blijven de eerder afgekondigde maatregelen zoals sluiting van de horeca om 22:00 uur en niet meer bijeenkomen met meer dan 6 personen,van kracht, en zullen die verzwaard worden naarmate een gebied roder kleurt. 'Volgens peilingen zijn Britten niet bang voor stevige maatregelen en willen ze zelfs verder gaan dan de regering. In Liverpool zitten veel mensen onder het minimumloon. Werknemers uit de horeca kregen eerst nog tachtig procent van hun loon doorbetaald, nu is dat nog twee derde. Toch zegt vierenveertig procent akkoord te zijn met strakkere maatregelen.'
Lees ook | Engeland zet zich schrap voor nieuwe maatregelen
Draagvlak is echter niet het probleem, het is de vraag of de maatregelen überhaupt gaan helpen. Volgens de medisch adviseur van Johnson is dat namelijk niet het geval.
Britse Werkloosheid blijft stijgen
De werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk steeg in de periode juni tot en met augustus met 4,5 procent. Dat is meer dan aanvankelijk verwacht werd. In de periode mei tot en met juli had nog 4,1 procent van de beroepsbevolking geen werk.
In de maanden juni tot en met augustus verloren nog eens 153.000 Britten hun baan. Daarmee daalde het totale aantal Britse werklozen sinds maart tot 673.000. Wel steeg in september het aantal mensen in dienst van bedrijven tot 20.000. Maar voor die maand zijn nog geen werkloosheidcijfers bekend.
De Britse centrale bank voorspelde voor eind dit jaar al een werkloosheidspercentage van 7,5 procent door het versoberen van de coronasteunmaatregelen van de overheid om banen te behouden. Zo slecht zijn de cijfers evenwel nog niet.
Met het steunpakket van 50 miljard pond betaalt de overheid een groot deel van de loonkosten voor werknemers die tijdelijk werkloos thuis zitten. In november wordt een nieuw, minder uitgebreid pakket verwacht.