Internationaal15 okt '20 12:31Aangepast op 15 okt '20 16:11

Rutte baalt van Russisch besluit rond overleg MH17

Auteur: BNR Webredactie

Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten. De twee gesprekspartners zijn volgens Moskou niet geïnteresseerd in de waarheid.

Vladimir Tsemakh, een Oekraiense verdachte.
Vladimir Tsemakh, een Oekraiense verdachte. (AFP / Sergei Supinsky )

Het Russische ministerie verwijt Nederland en Australië dat ze Rusland wilden laten aanwijzen als de schuldige partij, schrijft de Russische nieuwssite RT. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets te maken had met het drama in 2014. Nederland betreurt het eenzijdige besluit van Rusland 'ten zeerste' om de onderhandelingen over zijn aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 te staken, laat minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten.

Ook premier Mark Rutte laat vanuit Brussel weten dat hij 'baalt' van het Russische besluit. 'Ik ben zeer teleurgesteld. Dit is een eenzijdig besluit van Rusland en het is bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden dat Rusland het nu laat afweten. Ik ben ook verrast door de timing van deze aankondiging: het kabinet heeft Rusland meerdere keren laten weten dat we hechten aan deze gesprekken.

Aansprakelijk

Nederland en Australië stelden Rusland in mei 2018 aansprakelijk voor het neerhalen van vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd nooit bereikt: boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders, kwamen om het leven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen