Internationaal16 okt '20 13:15Aangepast op 16 okt '20 17:04

Johnson: VK moet zich voorbereiden op vertrek uit EU zonder deal

Auteur: BNR Webredactie

Het Verenigd Koninkrijk moet zich voorbereiden op een vertrek uit de Europese Unie zonder handelsakkoord. Dat heeft premier Boris Johnson gezegd, nadat Brexit-onderhandelaar David Frost donderdag al teleurgesteld was in de Europese houding bij de recentste gespreksronde.

De Britten zijn ook helemaal niet voorbereid op een no deal-Brexit, zegt correspondent Lia van Bekhoven. 'De voorbereidingen aan de grens en de controles zijn nog niet klaar, parkeerplaatsen voor vrachtwagens moeten nog gebouwd worden. Er is door corona geen tijd en geld geweest om zich voor te bereiden op een no-deal. Afgezien nog van de economische schade van een Brexit: die is drie keer zo groot als die van Covid.'

Lees ook | Brussel niet onder indruk van Britse deadline

Als de EU niet 'Fundamenteel' van houding verandert, zal het Verenigd Koninkrijk zich voorbereiden op een handelsrelatie naar 'Australisch model', zei Johnson in een korte persconferentie. Australië en de EU hebben op dit moment geen akkoord over vrijhandel. Op de vraag of Johnson met deze aankondiging nu ook wegloopt van verdere onderhandelingen met de EU, antwoordde de premier ontwijkend.

Klap voor 70.000 bedrijven

In het ondernemerspanel van BNR Zakendoen reageerde ONL-voorman Hans Biesheuvel teleurgesteld op het nieuws. 'Dit gaat een keiharde klap zijn voor 70.000 Nederlandse bedrijven die zakendoen met de UK.' Biesheuvel denkt wel dat veel bedrijven zich hebben voorbereid op een no deal-scenario. 'Alleen wisten we al die tijd dat we ons moesten voorbereiden, maar niet precies waarop. De UK blijft toch één van de belangrijkste handelspartners van Nederland.' Biesheuvel denkt dat vooral de visserij het lastig krijgt bij no deal.

Luister ook | Moeten Britten na de Brexit hormoonkarbonaadjes kluiven?

Gerelateerde artikelen