Internationaal25 okt '20 14:07Aangepast op 25 okt '20 14:25

Loekasjenko: Belarus en Rusland op één lijn

Auteur: BNR Webredactie

Belarus en Rusland staan klaar om samen te reageren op externe dreigingen. Dat zei de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko tegen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo in een telefoongesprek, zo citeerden Russische agentschappen Wit-Russische staatsmedia.

Beluister ook | Voetbal was geen oorlog

Nationale staking

Loekasjenko, die ondanks de massale protesten in de afgelopen weken tegen zijn bewind aan de macht blijft, doet zijn uitspraak aan de vooravond van mogelijk een nationale staking. Vandaag loopt namelijk een ultimatum van de Wit-Russische oppositie af, die wil dat Loekasjenko aftreed.

De Wit-Russische president heeft echter geen enkel teken getoond dat hij acht zal slaan op het ultimatum en zal aftreden. Protesten tegen zijn 26-jarige heerschappij begonnen na diens verkiezingsoverwinning van 9 augustus. Volgens de oppositie was er gefraudeerd met de stembusgang.

Beluister ook | Backstage in Belarus

Loekasjenko heeft de afgelopen jaren geprobeerd de relaties met het Westen aan te halen. Pompeo reisde in februari nog naar Wit-Rusland om de banden te 'normaliseren'. Maar de ontstane crisis na de omstreden verkiezingen bracht Loekasjenko weer dichter bij de traditionele bondgenoot Rusland.

Beluister ook | EU streng op Turkije en Belarus

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde het telefoongesprek van Pompeo met de Wit-Russische leider. 'De minister riep op tot de vrijlating en het onmiddellijke vertrek uit Wit-Rusland van de ten onrechte vastgehouden Amerikaanse staatsburger Vitali Shkliarov en bevestigde de Amerikaanse steun voor de democratische aspiraties van de bevolking van Wit-Rusland', zei de woordvoerder in een verklaring.

Beluister ook | Poetin blijft Loekasjenko steunen

Intussen op straat in Belarus

Wit-Russische demonstranten overspoelden zondag opnieuw de straten van de hoofdstad Minsk om te protesteren tegen de omstreden leider Aleksandr Loekasjenko. Door omstanders gemaakte video's die door lokale media werden verspreid, toonden een konvooi bussen met beveiligingsmensen naar het stadscentrum, samen met metalen kordons.

Een tiental metrostations in het centrum van Minsk waren gesloten om demonstranten ervan te weerhouden samen te komen en mobiel internet werd aan banden gelegd. Ondanks de massale politie- en militaire aanwezigheid protesteerden naar schatting meer dan 100.000 mensen voor de elfde zondag op rij in Wit-Rusland tegen de president.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen