Internationaal26 okt '20 18:21

Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers

Auteur: BNR Webredactie

Premier Rutte noemt de uitspraken van de Turkse president Erdogan onacceptabel. Dat twittert hij vandaag, nadat Erdogan dit weekend zei dat de Franse president Macron psychische hulp nodig had. Macron en Erdogan hebben stevige ruzie. 'Veel Turken zien het als een poging om de aandacht af te leiden van de slechte economische situatie', zegt Turkije-correspondent Joost Lagendijk.

Image
(EPA)

Beluister ook | Turkije wil meer invloed op social mediabedrijven

Veel geschillen

Macron en Erdogan liggen om uiteenlopende zaken in de clinch, zegt Lagendijk. Drie weken geleden hield Macron een rede waarin hij buitenlandse invloed op moslims in Frankrijk afwijst en waarin hij pleit voor een Franse islam, een islam die de Franse waarden onderstreept. Dat is tegen het zere been van Erdogan die zichzelf eigenlijk als hoeder van de islam ziet en stelt dat er maar één islam is. En dat die zeker níet Frans is. Vervolgens werd de Franse docent vermoord en werden er invallen gedaan in moskeeën. Voor Erdogan aanleiding om Macron een islamofoob te noemen.

Beluister ook | Turkije, bondgenoot of vijand?

De afgelopen maanden zijn er andere aanvaringen geweest. 'Met name in Libië hebben Turkije en Frankrijk een andere partij gekozen en in de ruzie tussen Turkije en Griekenland over de gasboringen in de Middellandse zee heeft Frankrijk onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor Griekenland.'

Beluister ook | Turkije mengt zich in steeds meer conflicten

Turkije is volgens Lagendijk verdeeld over Erdogans optreden. 'Zijn aanhangers vinden het mooi dat Erdogan opstaat tegen het westen, veel anderen zien het als een manier om de aandacht af te leiden van de slechte economische situatie. Turkije heeft weliswaar opgeroepen tot een boycot van Franse producten, maar 'Turkije heeft een handelsoverschot met Frankrijk, een boycot zou een schot in eigen doel zijn'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen