Internationaal27 okt '20 10:41

Coronarellen in Italië

Auteur: BNR Webredactie

Boze Italianen zijn op meerdere plaatsen de straat opgegaan om hun onvrede duidelijk te maken over nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Er waren gewelddadige protesten in steden als Turijn en Milaan.

(EPA Matteo Corner)

Beluister ook | 'Gidsland' Italië krijgt nu ook klappen

In Milaan, de tweede stad van het land, verzamelden zich honderden mensen bij het hoofdkantoor van de regionale overheid. Betogers gooiden met stenen, vuurwerk en brandbommen. Demonstranten hebben ook vernielingen aangericht in het centrum van Turijn. Daar moesten onder meer winkelruiten het ontgelden. De politie greep in en arresteerde zeker tien betogers in Turijn en twee in Milaan. Er is ook gedemonstreerd in Triëst en Napels.

Beluister ook | Italië podcast

'Veruit de meeste mensen kwamen in Napels op de been', zegt oud-Italië-correspondent Donatello Piras van de BNR Italië podcast. 'Dit komt doordat veel restauranteigenaren en ondernemers dicht moeten, sommigen staan op de rand van een faillissement, veel ondernemers hebben het de afgelopen golf nét gehaald en die zien nu de bui al hangen. Ook is er geweld door de harde kern van voetbalsupporters, en dat wordt aangewakkerd door extreem rechtse partijen die op social media mensen mobiliseren'.

De betogers zijn boos vanwege de aanscherping van het coronabeleid van de regering. Die kwam maandag met de strengste maatregelen sinds het einde van de landelijke lockdown. Horecazaken moeten om 18.00 uur sluiten en openbare gebouwen als zwembaden, bioscopen en theaters moeten voorlopig helemaal dicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen