Internationaal29 okt '20 13:43Aangepast op 29 okt '20 14:18

Frankrijk naar hoogste bedreigingsniveau na aanslag Nice

Auteur: BNR Webredactie

Na de terreuraanslag in de Zuid-Franse kustplaats Nice is Frankrijk naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan. Dat maakte premier Castex bekend. Frankrijk kent drie bedreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

Het centrum van Nice, vanochtend
Het centrum van Nice, vanochtend (EPA / Sebastien Nogier)

Zeker drie mensen werden gedood bij een aanval met een mes in het centrum van Nice. Een ingewijde zegt dat de aanvaller een van zijn slachtoffers, een vrouw, heeft onthoofd. De autoriteiten hebben dat nog niet bevestigd. Het ziet er volgens de burgemeester van de Franse stad naar uit dat de dader terroristische motieven had.

De aanval vond plaats in of bij de Notre-Dame-kerk in de kuststad aan de Middellandse Zee. Franse media berichten dat daar ook meerdere mensen gewond raakten. De politie zou de dader hebben neergeschoten en aangehouden. Hij is naar een ziekenhuis overgebracht. De autoriteiten roepen mensen op weg te blijven uit het centrum van Nice. Er wordt gezocht naar mogelijke explosieven.

Avignon en Jeddah

In het eveneens Zuid-Franse Avignon is een mogelijke moslimterrorist door de politie doodgeschoten. De man viel passanten met een mes aan, meldt de politie. Hij schreeuwde daarbij de moslimspreuk Allahu Akbar, melden Franse media. De agenten grepen in. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Luister terug | Frankrijk onderzoekt moslimorganisaties na onthoofding leraar

In de Saoedische stad Jeddah heeft een man een bewaker neergestoken bij het consulaat van Frankrijk. De aanvaller gebruikte een 'scherp voorwerp' als wapen, berichten Saudische media. Het slachtoffer zou niet in levensgevaar zijn.

EU-president Charles Michel spreekt zijn solidariteit uit met Frankrijk en zijn inwoners naar aanleiding van de moordpartij in Nice. 'Heel Europa is met u', twittert de voorzitter van de Europese Raad. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers van de afschuwelijke aanval in Nice en hun nabestaanden', schrijft de Belgische oud-premier op Twitter.

Minuut stilte

In de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, is volgens Franse media al een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Frankrijk is de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeschrikt door terroristisch geweld. Eerder deze maand zorgde de onthoofding van docent Samuel Paty in een voorstad van Parijs voor geschokte reacties. De leraar had spotprenten van de profeet Mohammed laten zien tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting.

Lees ook | Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers

Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft namens het kabinet zijn afschuw uitgesproken over de mesaanval. 'Ik wil nog eens benadrukken dat wij voor de volle honderd procent achter Frankrijk staan in de strijd tegen dit soort terreur', zei de bewindsman tijdens een Kamerdebat.

Spoedberaad Europese Justitieministers

De terreuraanslag in Nice is reden voor de Franse justitieminister Éric Dupond-Moretti om vrijdag spoedoverleg te beleggen met een aantal Europese collega's en de Europese Commissie. Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is erbij, laat hij weten.

Het is 'belangrijk samen terrorisme te bestrijden en democratie te verdedigen', twittert Grapperhaus over het spoedberaad naar aanleiding van de 'verschrikkelijke gebeurtenissen in Frankrijk'. Namens de Europese Commissie zouden vrijdag Didier Reynders (Justitie) en Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) aanschuiven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen