Internationaal3 nov '20 11:55Aangepast op 3 nov '20 22:37

Op de drempel van de US Elections

Auteur: BNR Webredactie

De eerste stembussen in de Verenigde Staten zijn open. Donald Trump en Joe Biden hebben er alles aan gedaan om de laatste twijfelende kiezers te overtuigen. Met name in de swing states lijkt het er nog altijd om te spannen, dus álles kan nu doorslaggevend zijn. Staan we op de drempel van een tweede periode-Trump, of mag Joe Biden de komende vier jaar het stokje overnemen?

LIVEBLOG | Amerikaanse verkiezingen

(AFP /Jim Watson)

Beide kanditaten grijpen schuwden tot gisteravond geen middel om de kiezers voor zich te winnen. Trump rallyde er rustig op los en Biden ontpopte zich nota bene als enthousiast twitteraar. En dat terwijl zo’n 95 miljoen Amerikanen al gestemd hebben. Beide campagnes richtten zich natuurlijk op de swing states, maar beide kozen voor een geheel eigen tactiek.

BNR Election Night: LIVE - 3 op 4 november - 00:00 uur

(EPA)

Luister terug | Amerika Podcast | De laatste kans

Wie Florida en Ohio wint, heeft de buit binnen, is een wijsheid die nu ook weer van toepassing lijkt, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Er is sinds 1964 geen president die gewonnen heeft als 'ie niet ook Ohio heeft gewonnen.' Maar nu Biden in een Republikeinse staat als Texas - althans in de peilingen - Trump op de hielen zit, kan het ook daar zomaar omslaan. 'Datzelfde zie je in Florida, waar ze beiden fel campagne voeren.'

Kiesmannen

Hoe dan ook: het is uiteindelijk een kiescollege van 538 kiesmannen dat de president aanwijst. Zodra een kandidaat 270 kiesmannen bijeen heeft gesprokkeld, mag hij zich de volgende president van de Verenigde Staten noemen. Het aantal kiesmannen per staat hangt af van het aantal inwoners. Californië, de grootste staat naar inwonertal, heeft zo 55 kiesmannen, dunbevolkte staten hebben minimaal 3 kiesmannen.

Luister ook | Hoe werken de Amerikaanse verkiezingen?

Dit winner-takes-all-systeem bepaalt dat de kandidaat die in één staat met een gewone meerderheid van 50 procent plus één wint álle kiesmannen van die staat verovert - behalve in Maine en Nebraska. Degene die landelijk de meeste stemmen krijgt, kan zo alsnog de presidentsverkiezingen verliezen, zoals vier jaar geleden gebeurde met Hillary Clinton.

Lees ook | Amerikaanse verkiezingen: de voorbeschouwing

(Jonathan Simcoe, Unsplash)

Swing states

In de meeste dichtbevolkte kuststaten, zoals Californië, Oregon en New York, kiest de bevolking in meerderheid voor de Democraten, in de plattelandsstaten, waaronder Alabama, Montana en Tennessee stemt doorgaans een meerderheid Republikeins. De meeste aandacht gaat uit naar de zogenaamde swing states. Florida wordt met 29 kiesmannen als de voornaamste beschouwd, andere belangrijke swing states dit jaar zijn Arizona, North Carolina en Georgia.

Sommige swing states waren voorheen eigenlijk vrij voorspelbaar in hun uiteindelijke voorkeur. Maar het decennialang Democratische Pennsylvania kwam in 2016 'in handen van' Trump. Dat gold ook voor Michigan, Ohio en Wisconsin, terwijl in het van oudsher overwegend Republikeinse Texas nu de steun voor de Democraten groeit, wat de 'oliestaat' wel eens tot nieuwe swing state kan maken.

BNR Election Night: LIVE - 3 op 4 november - 00:00 uur

BNR Election Night

In de nacht van 3 op 4 november hoor je vanaf 00:00 uur BNR Election Night, met Roos Abelman en Geert Jan Hahn vanuit Amsterdam, en Jan Postma en Bernard Hammelburg vanuit New York.

BNR Election Night
BNR Election Night (BNR)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen