Election Night gemist? Je kan hier de bijna zes uur durende uitzending terugluisteren!
Luister live vanaf 00:00 naar BNR en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen, achtergronden en analyses. Te gast zijn onder meer: André Krouwel, Peter Wijninga, Raymond Mens, Paul Verhagen, Menno Middeldorp en Ruth Oldenziel.
Liveblog | Amerikaanse verkiezingen
Om 06:00 gaat het team van De Ochtendspits verder, met daarin ook veel aandacht voor het nieuws uit de Verenigde Staten.
Lees ook | Amerikaanse verkiezingen: de voorbeschouwing
Om 00:03 uur hoor je BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en natuurlijk onze Amerika-correspondent Jan Postma.
Om 00:10 hoor je André Krouwel, politicoloog aan de VU én maker van de kieskompas. Election Compass genaamd in de VS
00:40 De president van de Verenigde Staten wordt nog altijd gezien als de machtigste persoon op aarde, natuurlijk met grote geopolitieke invloed. Én nog altijd het sterkste leger ter wereld, maar Donald Trump maakte er een verkiezingsbelofte van om dat leger terug te trekken uit volgens hem zinloze oorlogen. Daarover Peter Wijninga, defensiespecialist van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.
00:45 Bij de verkiezingen in 2016 werd gezegd dat sociale media een belangrijke factor was voor de winst van Donald Trump. En ook dat er héél véél fake news werd verspreid. Hoe dat dit jaar ging en op dit moment gaat gaat, gaan we bespreken met Sonja Loth, social media strateeg en directeur bij Social Inc
01:10 Wat je ook van Donald Trump vindt, hij heeft onmiskenbaar een totaal nieuwe stijl van politiek bedrijven geïntroduceerd. Een blad voor de mond nemen is er bij hem niet bij... en de vraag is of die opstelling van Trump de Amerikaanse politiek blijvend zal veranderen, of dat het gewoon straks weer wordt zoals het was. Over dat thema schreef onze volgende gast het boek Lang Leve Trump, Amerikadeskundige Raymond Mens.
01:35 Bianca Pander, Amerikanist en partner bij campagnebureau BKB, behandelt de impact van debatten op de kiezer. Want debatten zijn altijd bepalende momenten voor twijfelende kiezers. We hadden eerst het enorme chaos-debat waarbij ze alleen maar door elkaar heen praatten, en erna kreeg je een enorm beschaafd en rustig debat.
02:15 Als New Hampshire too close to call zou zijn, krijgt Biden het moeilijk. Is dat zo bij Georgia, dan krijgt Trump het nog knap lastig. Wie zijn de twijfelaars en belangrijke mensen die het beslissen in deze staten? Waar komen de uitslagen die we nu al krijgen vandaan? Waar moeten we nu op gaan letten? We gaan erover praten met Paul Brill, buitenlandcommentator en columnist van het Parool, én oud-correspondent in Amerika.
02:35 Vorige week ondertekende President Trump ‘Executive Order 13957.’ Hoewel de titel bijna agressief banaal is (‘Over het creëren van Schedule F in de Uitgezonderde Dienst’) vormt het een nog nooit vertoonde greep naar de macht, aan de vooravond van de verkiezingen, die de Pendleton Act grotendeels ongedaan zou kunnen maken. Michiel Bicker Caarten komt erover praten.
03:35 Deze verkiezingen worden door iedereen op de voet gevolgd, maar ook zeker door ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven. Jacob Willemsen, oprichter van TransAtlantic Business Services, adviseert Europese bedrijven over zaken doen in de VS, vanuit New York.
03:45 Vier jaar Trump heeft behoorlijk wat gedaan met de wetenschap. Wie kan ons dat beter vertellen dan Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute for Advanced Study in het Amerikaanse Princeton.
Lees ook | Van Swing States tot Kiesmannen: Op de drempel van de US Elections
Volg | De beste podcasts om je voor te bereiden op de Amerikaanse verkiezingen
