Internationaal4 nov '20 10:19Aangepast op 4 nov '20 11:21

Uitslagen beslissende staten kunnen nog dagen duren

Auteur: BNR Webredactie

Na een lange verkiezingsavond- en nacht is nog niet bekend wie de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. In de vier swing states Pennsylvania, Wisconsin, Michigan en Nevada is het tellen van de stemmen nog lang niet afgerond.

In verschillende staten is het stemmentellen ook tijdelijk gestopt en wordt er pas de volgende ochtend (lokale tijd) verder geteld. De belangrijke staat Pennsylvania, waar 20 kiesmannen verdeeld worden, moet nog ruim een miljoen stemmen per post tellen. Op dit moment gaat Donald Trump daar ruim aan de leiding, terwijl er nog een kwart van de stemmen geteld moeten worden. Over het algemeen wordt gedacht dat stemmen per post meer in het voordeel zullen zijn van Joe Biden.

Lees ook | Liveblog Amerikaanse verkiezingen

'Rust Belt States' laten op zich wachten

Het komt allemaal aan op de staten in de zogenoemde 'Rust Belt': Wisconsin, Michigan en Pennsylvania. 'Juist die staten, daar draait het om. Trump staat in al die staten voor, het ziet er op zich goed voor hem uit. Maar we weten ook dat er daar nog veel poststemmen geteld moeten worden, in theorie kan dat in het voordeel zijn voor de Democraten. We weten niet of dat ook ervoor zorgt dat Biden weer op voorsprong kan komen', legt Jan Postma, Amerika-correspondent, uit.

Stemmen per post worden pas later geteld

Volgens Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator, moeten mensen niet teveel hoop putten op een snelle uitslag. 'Ik denk dat het voor degene die hopen dat er wel nieuws komt een deconfiture wordt. Uit alles blijkt dat het tellen van de stemmen nog wel even gaat duren. In Pennsylvania kunnen de stemmen per post pas geteld worden nadat de stemmen van verkiezingsdag geteld kunnen worden. De teams die daar moeten tellen zijn inmiddels naar bed gegaan, en gaan (voor hen) morgen pas verder met tellen. Ik denk niet dat we vandaag nog heel veel nieuws hebben.'

Mogelijk vloedgolf aan rechtszaken

Trump probeert ondertussen stemmen die nog geteld moeten worden tegen te houden, zo heeft hij aangekondigd in een speech. Hij stelt dat er sprake is van fraude, ook al levert hij daar geen expliciete bewijzen voor. 'Om te stellen dat er sprake is van fraude en te aan te kondigen dat je naar het hooggerechtshof gaat om te zorgen dat de stemmen na vier uur 's morgen niet meer geteld worden, dat is iets waarvan het glazuur van mijn tanden sprong', zo vertelt Hammelburg. Volgens de buitenlandcommentator is het niet realistisch dat alle stemmen al zo snel geteld kunnen worden. 'Er zijn geen verkiezingen waarbij alle stemmen meteen al in dezelfde nacht al zijn geteld. Tellen, hertellen, dat kost tijd.' Hammelburg verwacht ook dat er een boel rechtszaken zullen volgen. 'Je kan er vergif op innemen dat er rechtszaken zullen komen. Een heleboel. Misschien wel over ongeveer elk kiesdistrict in die swing states. Het wordt nog een lange procedure.'

Een koppel wacht op de uitslag bij een Republikeinse uitslagenavond.
Een koppel wacht op de uitslag bij een Republikeinse uitslagenavond. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen