Internationaal6 nov '20 08:15Aangepast op 6 nov '20 16:11

Ook Trumpgezinde media nemen enige afstand

Auteur: BNR Webredactie

Vooralsnog blijven de gevreesde rellen uit, maar als Biden uiteindelijk wordt uitgeroepen tot president, kan de vlam zomaar in de pan slaan. Ook rechtsere media lijken zich te distantiëren van Donald Trumps aantijgingen van stembusfraude. Het kán de angel er wat uithalen bij de Trump-aanhang, vermoedt Koen Petersen.

Image
(EPA / Bagus Indahono )

Ondanks de op het oog stroperige telling van de stemmen zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen uiteindelijk toch een feest van de democratie geworden, meent Amerika-deskundige Koen Petersen. 'Er was een enorme opkomst en een enorme betrokkenheid, met mensen die urenlang in de rij stonden.' Niettemin: een uitslag is er nog niet, en daarmee is ook nog niet duidelijk hoe bedaard de gemoederen blijven als er uiteindelijk een definitieve uitslag is.

Luister terug | Trump claimt opnieuw voortijdig de overwinning en spreekt bewijsloos van fraude

In een speech stelde Trump vannacht opnieuw, zonder bewijs, dat er sprake is van fraude bij de uitslagen en tussenstanden van de Amerikaanse verkiezingen. Alleen als Trump zijn algemeen geformuleerde verwijten specifiek weet te maken kan hij mogelijk nog een onderzoek afdwingen bij de rechter, zegt Petersen. 'Maar met dit soort algemene beschuldigingen kan een rechter weinig, en het zal weinig verschil voor hem maken.

Explosief

De Black Lives Matter-rellen in de grote steden van afgelopen zomer hebben laten zien dat de situatie in de Verenigde Staten behoorlijk explosief kan zijn. Dat Trump nu weer op de proppen komt met allerlei verwijten kan volgens verschillende media nog extra olie op het vuur gooien. 'Ook de wat rechtsere media, zoals The Wall Street Journal en Fox News, zijn ook wel kritisch op de manier waarop Trump nu opereert.'

Volg hier | Liveblog Amerikaanse verkiezingen

Deze geluiden uit de rechtsere media brengt mogelijk ook het besef dat wat Trump doet niet heel concreet is, en dat kan ook in de rechtsere bubbel wat kunnen bedaren zegt Petersen. 'Die mensen lezen dan ook dat het allemaal niet heel veel inhoud heeft wat Trump zegt, als hij zijn beschuldigingen niet kan waarmaken. Aan de linkerkant wordt alles wat Trump doet sowieso afgeschilderd als crimineel, dom en infantiel. Maar


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen