Internationaal6 nov '20 01:42Aangepast op 6 nov '20 16:12

Trump claimt opnieuw voortijdig de overwinning en spreekt bewijsloos van fraude

Auteur: Aäron Loupatty

Voor het eerst sinds woensdagochtend heeft president Donald Trump weer van zich laten horen en zien in het openbaar. In een speech stelde hij opnieuw, zonder bewijs, dat er sprake is van fraude bij de uitslagen en tussenstanden van de Amerikaanse verkiezingen. Hij claimde ook weer de overwinning, waarbij hij zei dat hij met 'historische cijfers' heeft gewonnen.

Volgens de Republikein heeft hij de verkiezingen gewonnen. 'Als je de legale stemmen telt, win ik met gemak. Als je de illegale stemmen telt, dan proberen ze de verkiezingen van ons te stelen', zo stelde Trump ongefundeerd, in een toespraak voor de pers die meer dan een kwartier duurde. In zijn tirade ging hij over talloze onderwerpen tekeer. Zo had hij het over hoe de Democraten hun campagnes financierde, stelde hij dat zijn tegenstanders geholpen worden door de media en grote techbedrijven en tierde hij over de peilingen die het in zijn ogen verkeerd hebben gedaan.

Volg hier | Liveblog Amerikaanse verkiezingen

Trump trekt uitslagen swing states in twijfel

In de belangrijke staten Georgia, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Arizona moeten de uitslagen nog bekend worden. Maar Trump trekt de uitslagen daar nu al in twijfel. Hij verbaast zich erover dat hij in eerdere tussenstanden grote voorsprongen had in enkele staten, maar dat die nu (bijna) verdwenen zijn. 'Onze voorsprongen verdwenen miraculeus, in het geheim', zo zei Trump.

'Corrupt systeem'

De president zegt dat er sprake is van een 'corrupt systeem.' Volgens hem is dat vooral te danken aan de briefstemmen die nog ontvangen kunnen worden en/of geteld moeten worden. 'Het is een oneerlijk proces. Het heeft ons systeem kapot gemaakt. Het maakt mensen corrupt, ook al waren ze dat niet. Ze zoeken uit hoeveel stemmen er nog nodig zijn en blijkbaar kunnen ze die dan vinden.' Trump begrijpt niet dat de tussenstanden in de verkiezingsnacht en de ochtend daarna nog niet definitief waren en er nog vele stemmen geteld moesten worden. 'Je zag het in de verkiezingsnacht. We stonden voor in North Carolina met enorm veel stemmen. We staan nog steeds met veel stemmen voor, maar niet meer zoveel, omdat ze opeens weer stemmen vinden.'

'De rechters zullen de verkiezingen beslissen'

Ook begrijpt Trump niet hoe het kan dat de stemmen die per post komen vooral in het voordeel zijn van tegenstander Joe Biden. Dat terwijl hij al maandenlang zijn kiezers opriep om niet via de post te stemmen, maar in het verkiezingshokje. 'Het is bijzonder hoe die briefstemmen zo eenzijdig zijn. Ik snap dat het zo hoort, dat het in het voordeel van de Democraten is. Maar in alle gevallen is het eenzijdig.' Trump beantwoordde op het einde van de speech geen vragen meer van de pers. Hij sloot nog af met de verwachting dat de verkiezingen door de rechters beslist zullen worden. 'Biden claimt de overwinning in staten, ik claim ook de overwinning in staten. Maar ik denk dat de rechters uiteindelijk zullen beslissen wie er wint.'

Image
(AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen