Internationaal6 nov '20 12:31Aangepast op 6 nov '20 16:11

Kansen Trump worden kleiner en kleiner

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse verkiezingen naderen een ontknoping en inmiddels heeft Biden de leiding genomen in Georgia en zijn voorsprong wordt groter. 99 procent van de stemmen is daar nu geteld en Biden heeft een voorsprong van bijna 1100 stemmen. Voor Trump worden de kansen daardoor kleiner en kleiner om opnieuw president te worden van de Verenigde Staten.

Raymond Mens, Amerika-deskundige en schrijver van het boek Lang Leve Trump, wil Trump desondanks nog niet helemaal afschrijven. 'De kansen zijn wel een stuk kleiner. Het is de afgelopen uren wel duidelijker geworden dat Biden de betere papieren heeft. Maar we bekritiseren de president ook op het claimen van de overwinning, voordat alle stemmen geteld zijn. Dus ik houd er ook niet zo van om hem af te schrijven, voordat alle stemmen geteld zijn. Maar dit laatste nieuws maakt het wel een stuk moeilijker voor hem.'

Luister terug | Liveblog Amerikaanse verkiezingen

'Kaartenhuis stort ineen'

Mens ziet dat het voor Trump bijna onmogelijk is om president te kunnen worden. 'We kijken nu heel veel naar Nevada en Arizona, waar het ontzettend spannend is. Maar dan ga je ervan uit dat Trump de andere staten waar het spannend is vasthoudt, wil hij nog kunnen winnen. Georgia was nou net een staat waar Trump de voorsprong had, inmiddels heeft Biden die overgenomen. Als dat kaartenhuis begint in te storten, en daar lijkt het op, dan wordt het voor hem bijna onmogelijk.' Voor Trump is het vooral van belang dat hij Pennsylvania wint, lukt hem dat niet, dan is Biden zeker van het presidentschap, als rechtszaken geen roet in het eten gooien.

Image
(AFP)

Juridische acties

Als eenmaal alle stemmen geteld zijn, dan zullen alle acties van de advocaten van Trump komen. 'Die staan al klaar. Ik verwacht dat ze vrij snel na het stemmen tellen protest zullen aantekenen, in ieder geval in Georgia. Daar stond hij altijd op een voorsprong die nu ineens een achterstand is. Ook in Nevada en Pennsylvania verwacht ik nog acties. Ze zullen in meerdere staten vragen om een hertelling.' In enkele staten zal er automatisch een hertelling plaatsvinden, omdat het verschil in percentages zo klein is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen