Internationaal7 nov '20 08:49Aangepast op 8 nov '20 09:27

Trump vecht conflict uit met zijn personeel en advocaten

Auteur: Aäron Loupatty

Het begint steeds duidelijker worden dat Joe Biden op het randje van het presidentschap zit. In Georgia, Pennsylvania en Nevada, drie belangrijke staten, groeit zijn voorsprong. Met alleen al winst in één van die staten is het presidentschap zeker. Maar Trump wil er niks van weten. Hij wil de strijd aangaan en probeert zoveel mogelijk rechtszaken te starten om de uitslagen aan te vechten.

Toch lijkt er onder zijn werknemers meer realisme te zitten. 'Het is voorbij', tekende CNN op uit de mond van een belangrijke adviseur, die verder zei dat er zorgen bestaan over wat Trump zal gaan doen, nog afgezien van de vraag of hij zich gewonnen zal geven. 'God mag het weten', antwoordde hij op de vraag wat Trump zou kunnen doen. Ook Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator, zegt vanuit New York City dat het personeel van Trump langzaam afstand neemt van de president. 'Het personeel om hem heen heeft beter in de gaten wat er aan de hand is. Zij zeggen: 'het houdt hier op voor ons, we zijn onze baan kwijt en moeten ons voorbereiden op een opvolger.' Die zijn gewoon bezig, op hun manier, met doorwerken in deze omstandigheden.' Er moet ook doorgewerkt worden, want als Biden eenmaal verkozen is, wordt hij op 20 januari geïnaugureerd.

Volg het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen in ons liveblog

Trump versus zijn advocaten

Maar Trump wil van geen opgeven weten. 'Trump gaat klaarblijkelijk als een bezetene tekeer tegen zijn eigen advocaten die de tactiek moeten uitwerken van het bestrijden van de geldigheid van de verkiezingen. Dat is duidelijk de strategie.' Maar Trump is niet tevreden over de manier waarop zijn advocaten de verkiezingen aanvechten. 'Hij vindt dat die advocaten dat niet goed doen en brult dat hij andere advocaten wil. Dat is krankzinnig!', vindt Hammelburg. De buitenlandcommentator valt op dat tegenstander Biden er juridisch beter voorstaat. 'Joe Biden wist van te voren dat er overal processen zouden komen. Dat gaat ook gebeuren en het gaat nog heel lang duren. Hij heeft 600 advocaten gerekruteerd om al die zaken uit te voeren. De Trump-campagne is daar ook mee bezig geweest', maar die advocaten zijn compleet van het toneel verdwenen, merkt Hammelburg op. 'Die zijn nu of weg, of je ziet ze niet. Je ziet ook helemaal geen juridisch commentaar van hen op de nieuwsstations, wat heel normaal is.' Volgens Hammelburg wordt er achter de schermen een strijd uitgevoerd hoe het nou verder moet. 'Er is een groot conflict tussen Trump en zijn advocaten. De reden die is heel makkelijk: Trump komt met een zaak die niet haalbaar is.'

Image
(AFP)

Weinig steun van de Republikeinen

Vanuit de Republikeinse partij ontvangt Trump ook weinig steun in zijn, tot nog toe onbewezen, stelling dat er sprake is van kiezersfraude. Wel is er Senator Lindsey Graham die Trump flink steunt. 'Hij heeft Trump gesteund toen hij zijn gekke toespraak hield en sprak over fraude. Hij heeft uit zijn eigen campagnekas een half miljoen dollar overgemaakt om Trumps advocaten te betalen', vertelt Hammelburg. Eerder liet zoon Eric Trump op Twitter ook al weten dat hij verbaasd is over de Republikeinen die zich stilhouden en Trump niet openlijk steunen in zijn fraudeclaims.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen