Internationaal7 nov '20 14:15Aangepast op 8 nov '20 09:26

Biden kan met Huis, maar waarschijnlijk zonder Senaat regeren

Auteur: Aäron Loupatty

Als Joe Biden eenmaal definitief de 46e president van de Verenigde Staten is, moet hij ook kunnen samenwerken met het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. De Democraten hadden in het Huis al een flinke meerderheid, die lijkt ook te blijven, al zal die wel iets kleiner worden. Maar in de Senaat gaat het moeilijker worden om een meerderheid te krijgen.

Zonder meerderheid in het Huis en de Senaat wordt het voor Biden en de Democraten moeilijk om nieuwe wetgeving in te voeren. Daarvoor zouden dan compromissen gesloten moeten worden met enkele Republikeinen. Op dit moment lijkt het erop dat de Democraten net geen meerderheid krijgen in de Senaat, maar nog niet alle stemmen zijn geteld van de 35 zetels die er te verdelen zijn (iedere twee jaar wordt een deel van de 100 zetels tellende Senaat verkozen). De Democraten en Republikeinen staan nu beiden op 48 zetels, terwijl er 51 zetels nodig zijn voor een meerderheid. De Democraten hebben in ieder geval al 2 zetels gewonnen die eerst van de Republikeinen waren, maar ook één zetel verloren aan de Republikeinen. Er moeten nog vier zetels verdeeld worden, in Alaska, North Carolina en twee in Georgia. In de eerste twee staten staan de Republikeinen op voorsprong, waarbij de zetel van Alaska vrijwel zeker naar de Republikeinen zal gaan. In North Carolina staat de Republikeinse kandidaat op dit moment met twee punten voor op de Democratische kandidaat.

Volg het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen in ons liveblog

Een 'kansje' voor de Democraten

Georgia is een geval apart. Daar moet in januari opnieuw een verkiezing gehouden worden om de twee zetels te verdelen. 'Het is een systeem dat op dat van Frankrijk lijkt', legt Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator van BNR, uit. 'Er moet een tweede ronde gehouden worden. De twee Republikeinse Senatoren die voor een herverkiezing gaan, hebben beiden niet de drempel van 50 procent van de stemmen gehaald.' Daardoor is er nog een kans voor de Democraten om twee zetels binnen te halen. 'Er is een kansje dat ze dan toch nog een beetje in de Senaat scoren', ziet Hammelburg. 'Als die twee nou theoretisch Democratisch worden, dan hebben ze nog één zetel nodig. Maar ook Kamala Harris (de mogelijke vicepresident, red.) telt dan mee, want zij is dan officieel voorzitter van de Senaat.' Maar Hammelburg denkt dat de Democraten niet teveel hoop moeten hebben. 'Dat kan nog heel interessant worden, maar realistisch gesproken moet je ervan uit gaan dat de Senaat Republikeins blijft.'

Joe Biden bij het Huis van Afgevaardigden, met op de achtergrond aan de linkerkant Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis.
Joe Biden bij het Huis van Afgevaardigden, met op de achtergrond aan de linkerkant Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis. (AFP)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen