Internationaal7 nov '20 14:18Aangepast op 7 nov '20 17:46

Liveblog 2 | Biden overtuigd van overwinning; loopt verder uit in Georgia

Auteur: BNR Webredactie

Joe Biden is ervan overtuigd dat hij de verkiezingen gaat winnen. 'De cijfers zijn duidelijk, zei Biden vanuit zijn woonplaats Wilmington. Biden gaat in de tussenstand aan de leiding in de staten Pennsylvania, Georgia, Arizona en Nevada en is daarmee op weg om president Donald Trump te verslaan in de verkiezingen.

We hebben een nieuw liveblog geopend. Het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vind je hier!

De verkiezingen in Amerika duren voort. De Democraat Biden staat op winst met 264 kiesmannen, president Trump staat vooralsnog op 213 kiesmannen. Hierboven tref je de meest actuele stand van zaken in de staten waar nog niet alle stemmen geteld zijn.
De verkiezingen in Amerika duren voort. De Democraat Biden staat op winst met 264 kiesmannen, president Trump staat vooralsnog op 213 kiesmannen. Hierboven tref je de meest actuele stand van zaken in de staten waar nog niet alle stemmen geteld zijn.

14:45 | We hebben een nieuw liveblog geopend. Het laatste nieuws over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten vind je hier!

14:15 | Als Joe Biden eenmaal definitief de 46e president van de Verenigde Staten is, moet hij ook kunnen samenwerken met het Huis van Afgevaardigden (het Congres) en de Senaat. De Democraten hadden in het Congres al een flinke meerderheid, die lijkt ook te blijven, al zal die wel iets kleiner worden. Maar in de Senaat gaat het moeilijker worden om een meerderheid te krijgen.

Wat is er waar van de fraudeclaims van Trump?

12:25 | Al dagen spreekt president Donald Trump van grootschalige verkiezingsfraude, maar bewijs ervoor leveren heeft hij nog niet gedaan. De president zit in het nauw in de tussenstanden en zijn kansen op een nieuw presidentschap zijn inmiddels minimaal. Zijn enige hoop heeft hij inmiddels gevestigd op het fraudeverhaal. 'Er is helemaal niks van waar', zo zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg stellig. 'Zover ik weet, en we hebben hier behoorlijk zitten rondbellen en hebben contacten met mensen die toezicht houden op het stemmen, is er helemaal niks van waar.' Ook gaan er verhalen rond over overleden mensen die hun stem hebben uitgebracht. Volgens Hammelburg is dat iets wat iedere verkiezing is gebeurd. 'Omdat dit land een land is zonder bevolkingsregister en burgerlijke stand, heb je altijd dode mensen die stemmen. Dat zijn er enige duizenden en dat is koren op de molen voor Donald Trump.'

11:30 | Een paar YouTubefilmpjes van onregelmatigheden bij stembureaus of verklaringen van belemmering van de stembusgang zijn niet voldoende voor Donald Trump om fraude bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan te tonen. Om nog een geitenpaadje te vinden om onder een nederlaag uit te komen, is fysiek bewijs van fraude nodig, zegt oud-Amerikacorrespondent Charles Groenhuijsen in Boekestijn en De Wijk.

Wat er gebeurt als Trump en Biden beiden evenveel kiesmannen krijgen

10:30 | Een derde 'kandidaat' maakt ook nog kans op het presidentschap, al is het maar tijdelijk. Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, komt in aanmerking om het presidentschap als interim op zich te nemen als de stemmen van Donald Trump en Joe Biden staken - op 269 kiesmannen, zegt Pelosi's schoonzoon Michiel Vos in BNR's The Friday Move. Maar dan moet eerst ook nog het Huis van Afgevaardigden er niet uitkomen.

Dat zou betekenen dat er op 20 januari, bij de geplande inauguratie, geen president zijn en ontstaat er een grondwettelijke impasse. 'Dat is ook nooit gebeurd, en het zal ook zeker niet gebeuren, maar dan zou zij een soort interim-president worden.' Wat dan haar rol zou worden, en vooral: voor hoe lang, dat heeft Vos nog nooit uitgezocht. 'Maar het gaat toch niet gebeuren.'

Voorsprong Biden groeit in Georgia

09:05 | De voorsprong van Joe Biden in de staat Georgia is verder toegenomen. Gisteravond was het verschil tussen Biden en Trump nog ruim 1000 stemmen, maar inmiddels is dat gegroeid naar ruim 7000 stemmen. Georgia gaat echter de stemmen hertellen, omdat het verschil zeer klein is.

08:45 | Het begint steeds duidelijker worden dat Joe Biden op het randje van het presidentschap zit. Maar Trump wil er niks van weten. Hij wil de strijd aangaan en probeert zoveel mogelijk rechtszaken te starten om de uitslagen aan te vechten. Alleen zijn personeel en advocaten lijken weinig goeds te zien in het gevecht dat Trump wil aangaan, tot grote onvrede van de president zelf.

07:55 | Biden maakte in zijn speech al duidelijk dat hij nu al hard aan de slag is gegaan voor het Amerikaanse volk. Hij werkt al aan plannen over het coronavirus, de economie en racisme. 'Dat is gebruikelijk zodra je president elect (verkozen president, red.) bent', zo geeft buitenlandcommentator Bernard Hammelburg aan. 'Hij beschouwt zichzelf al als zodanig. Want dan begint de periode van machtsoverdracht. Je kan dan zoeken naar je eigen deskundigen, om zo de huidige mensen te vervangen, als daar aanleiding voor is. Daar lijkt mij nu heel veel aanleiding voor, dat hij dat ook wil.'

Hoe het ervoor staat met het stemmen tellen

07:30 | Hoe staat het er nu voor in de belangrijkste staten die nodig zijn voor Joe Biden en Donald Trump om het presidentschap te verkrijgen? Iwan Verrips geeft de huidige stand van zaken weer en die zien er goed uit voor Biden.

07:00 | Luister nu live naar BNR waar presentator Bas van Werven met co-host Iwan Verrips je de laatste updates geven over de Amerikaanse verkiezingen met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.

06:10 | De stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows, heeft zijn medewerkers verteld dat hij besmet is met het coronavirus, melden ingewijden. Het is nog niet duidelijk welke symptomen hij vertoont en waar hij het virus heeft opgelopen. Meadows zou een nauwe kring van adviseurs na de verkiezingen van dinsdag geïnformeerd hebben. De stafchef, noch de woordvoerders van het Witte Huis, hebben gereageerd op een verzoek om commentaar. Volgens de bronnen zou ook president Donald Trumps campagneadviseur Nick Trainer besmet zijn. Meadows was afgelopen dinsdag op woensdag aanwezig in het Witte Huis op Trumps verkiezingsfeestje waar nog minstens tweehonderd andere mensen aanwezig waren.

Biden overtuigd van overwinning

05:30 | Joe Biden is ervan overtuigd dat hij de verkiezingen gaat winnen. 'De cijfers zijn duidelijk, zei Biden vanuit zijn woonplaats Wilmington. Biden gaat in de tussenstand aan de leiding in de staten Pennsylvania, Georgia, Arizona en Nevada en is daarmee op weg om president Donald Trump te verslaan in de verkiezingen. Er is nog geen eindresultaat, zei Biden in de toespraak vrijdag laat op de avond (lokale tijd), maar wij gaan deze race winnen.

02:45 | Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de Democratische presidentskantdidaat Joe Biden een toespraak gaat geven. Vrijdag werd duidelijk Biden op 'Prime Time Friday evening' (lokale) tijd een toespraak zou geven. Amerikaanse media melden dat Joe Biden hoe dan ook zal speechen. De verwachting is dat dit om 04:00 uur Nederlandse tijd zal zijn (22:00u lokale tijd).

Livestream Speech Joe Biden

Biden gaat aan kop in belangrijke staten, maar is door Amerikaanse media nog niet tot winnaar uitgeroepen. Als dat nog steeds is niet is gebeurd op het moment dat de Democraat een toespraak geeft, zal hij volgens spreken over zijn groeiende voorsprong in tussentijdse uitslagen.

02:30 | Een rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof heeft lokale overheden in Pennsylvania opdracht gegeven om stemmen opzij te leggen die na verkiezingsdag zijn binnengekomen. De minister van Binnenlandse Zaken van die staat had ook al dergelijke instructies gegeven, berichten Amerikaanse media.

Lees ook | Waarom media wachten met uitroepen Biden als nieuwe president

Kan Trump de verkiezingsuitslag nog saboteren? Die vraag wordt beantwoord in Boekestijn en De Wijk, met te gast oud-Amerikacorrespondent Charles Groenhuijsen. Luister de podcast hier.

'Trump verzoent'

Image
(@Acosta)

02:00 | Volgens CNN begint Donald Trump zich langzaam te verzoenen met een verlies van het presidentschap. In gesprekken over gerechtelijke procedures zou Trump tegen zijn adviseurs hebben gezegd dat 'een overwinning mogelijk niet meer haalbaar is'. Acosta schrijft op Twitter dat Trumps persoonlijk advocaat Rudy Giuliani en mensen in zijn entourage er volgens een adviseur mede voor zorgen dat Trump vooralsnog weigert de realiteit in te zien. 'Mensen gaan daarin met hem mee', aldus de adviseur, die de situatie in het Witte Huis als 'chaos' typeert.

Republikeinen keren zich tegen Trump

01:20 | Meerdere Republikeinen uit het Amerikaanse parlement, het Congres, hebben laten doorschemeren dat zij het niet eens zijn met de beweringen van de Amerikaanse president Donald Trump dat er gefraudeerd zou zijn bij de huidige verkiezingen. De Democraat Joe Biden lijkt af te stevenen op een overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar Trump trekt de integriteit van die resultaten in twijfel.

01:05 | Joe Biden heeft zijn voorsprong in Pennsylvania in één klap met 20 procent vergroot. In Van de vroeggetelde militaire en overzeese stemmen in Allegheny County gingen er 4.134 naar Biden en 1.076 naar Trump.

00:45 | Met ruim 96 procent van de stemmen geteld heeft Joe Biden zijn voorsprong in Pennsylvania uitgebreid naar 0,3 procentpunt: 49,5 procent, tegen 49,2 procent voor Donald Trump. Als Biden Pennsylvania wint, heeft hij sowieso genoeg kiesmannen om zich de nieuwe president van de Verenigde Staten te mogen noemen.

23:55 | Donald Trump claimt net zo veel recht op het toe-eigenen van het presidentschap als Joe Biden, zegt de zittend president in een tweet. De juridische strijd moet nog losbarsten, waarschuwt hij.

23:35 | Er is nog de nodige onduidelijkheid over het tijdstip van de toespraak van Joe Biden vannacht (Nederlandse tijd). Het meest waarschijnlijke tijdstip is nu 2.00u. Wel is duidelijk dat het geen gewone persconferentie wordt, maar een 'toespraak tot de natie', waarin de Democratische presidentskandidaat de bevolking plechtig zal toespreken. Toch lijkt het nog wat vroeg voor Biden om zichzelf al tot winnaar uit te roepen.

Arizona Democratisch?

23:20 | Joe Biden heeft zijn voorsprong in Arizona zien slinken. De Democraat stond in tussentijdse uitslagen eerder nog ruim 43.000 stemmen voor op zijn rivaal Donald Trump, maar die heeft een bescheiden inhaalslag gemaakt. Biden had tegen 23.00 uur Nederlandse tijd nog een voorsprong van ongeveer 39.000 stemmen. Sommige media, waaronder Fox News, hebben Biden al aangewezen als winnaar in die staat. Andere media durven dat nog niet aan. De laatste Democratische presidentskandidaat die won in de staat was Bill Clinton in 1996.

23:05 | Bidens voorsprong in Georgia neemt verder toe. Op dit moment heeft hij een voorsprong van ruim vierduizend stemmen op Trump. Een paar uur geleden was dat slechts ruim 1.500. De staatssecretaris van Georgia meldde eerder dat er waarschijnlijk een hertelling zal plaatsvinden, vanwege het kleine verschil tussen het aantal stemmen voor beide kandidaten in de staat.

22:54 | De aandelenbeurzen in New York zijn met kleine uitslagen de handel uitgegaan. Beleggers lassen een adempauze in na de forse winsten eerder in de week. Beleggers leken de afgelopen dagen al rekening te houden met een overwinning van Biden, die naar verwachting wordt opgescheept met een overwegend Republikeinse Senaat. Radicale koerswijzigingen op het vlak van bijvoorbeeld winstbelastingen of fossiele brandstoffen lijken daardoor niet erg waarschijnlijk.

Rol Trump niet uitgespeeld

Max Westerman
Max Westerman (BNR / Jos Hummelen )

22:45 | Dat er bij het grootschalige poststemmen dingen misgaan is onvermijdelijk. Het gaat allemaal enorm zorgvuldig en het slurpt tijd. Dus aantijgingen van Donald Trump dat sprake is van grootschalige fraude en gestolen verkiezingen, die zijn wel zeer ernstig, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in The Friday Move. 'Hij maakt het zichzelf ook vreselijk moeilijk, want hij moet zich er vroeg of laat bij neerleggen, en wat doet hij dan?'

Oud-Amerika-correspondent Max Westerman denkt dat Trumps rol ook bij een nederlaag niet uitgespeeld is. 'Dan staat hij aan het hoofd van een beweging die vele tientallen miljoenen Amerikanen groot is. Hij kan zijn eigen tv-zender beginnen en op die manier de boel blijven opstoken en klaarmaken voor zijn zoon Donald jr., die zich over vier jaar kandidaat kan stellen voor het presidentschap. Maar het is super pijnlijk voor Trump, die een hekel heeft aan losers, als hij nu na één termijn moet opstappen.'

22:30 | Het campagneteam van president Donald Trump en de Republikeinen proberen tientallen miljoenen dollars in te zamelen. Het geld moet gebruikt worden voor de rechtszaken die het kamp van de president heeft aangespannen vanwege de verkiezingen, zeggen twee bronnen tegen persbureau Reuters. Het team van Trump is in meerdere staten naar de rechter gestapt, onder meer om het tellen van stemmen te laten stilleggen.

22:15 | Terwijl het tellen van de stemmen doorgaat in meerdere Amerikaanse staten, verzamelen aanhangers van de kandidaten zich bij gebouwen waar stemmen worden geteld. Gewapende fans van president Donald Trump gingen in Detroit (Michigan) de straat op, terwijl Amerikanen die Trump liever zien vertrekken in Philadelphia (Pennsylvania) stonden te dansen op straat. Pennsylvania is een van de staten waar media nog geen winnaar hebben aangewezen, maar Biden zag zijn voorsprong er wel groeien.

21:50 | De Republikeinse partij in Pennsylvania is een zaak gestart om de stemmen die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen niet te laten tellen. Het tellen ervan zou tegen de verkiezingsregels zijn van de staat en er mag dus niks mee gebeuren, stellen de juristen van de Republikeinen. Pennsylvania hield al rekening met deze zaak en heeft de stembiljetten uit voorzorg apart gehouden van de rest van de stembiljetten. Het gaat volgens Kathy Boockvar, de minister van Binnenlandse Zaken van Pennsylvania, niet om grote aantallen stemmen. Ze zouden volgens haar de uitkomst van de verkiezingen niet veranderen.

21:40 | Hoge medewerkers van Trump in het Witte Huis proberen zich stilletjes aan los te maken van de president. Daarmee proberen ze hun politieke carrière te redden, zo meldt CNN. 'Het is voorbij', zei een anonieme hoge adviseur in het Witte Huis. Ook de medewerkers van Trump vragen zich af of Trump wel zijn verlies zal toegeven als het eenmaal zover is. 'God mag het weten', antwoordde de adviseur bij CNN. Volgens de adviseur schudden verscheidene functionarissen van de campagne en het Witte Huis het hoofd toen de president donderdagavond kwam met een stortvloed aan valse beschuldigingen. Volgens een andere adviseur komt Trump steeds meer alleen te staan met zijn beschuldigingen over gestolen verkiezingen. 'Hij staat hier steeds meer alleen in.' Toch zijn er nog steeds sommige mensen die zeggen wat hij wil horen en dat zal de zaak alleen maar rekken.

Pennsylvania bereidt zich voor op rechtszaken om stembiljetten

21:25 | In Pennsylvania worden stembiljetten die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen afgescheiden van de rest van de stembiljetten, zo meldt The New York Times. Dit doet de staat uit voorzorg vanwege eventuele rechtszaken die ervoor kunnen zorgen dat de stembiljetten mogelijk ongeldig verklaard worden. De stemmen zijn al wel geteld, maar niet toegevoegd aan de huidige cijfers. Joe Biden leidt op dit moment in de swing state met ruim 13.500 stemmen.

21:18 | In Georgia zal er een hertelling van de stemmen komen nu het verschil in stemmen zeer klein is tussen Biden en Trump. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van Georgia aangegeven. Biden leidt in de staat met een kleine 1585 stemmen, terwijl er nog enkele duizenden stemmen geteld moeten worden. Ook werden er nog stembiljetten verwacht van Amerikanen die in het buitenland wonen of in het leger zitten.

Extra uitzending BNR

20:55 | BNR zendt zaterdagochtend tussen 07:00 en 08:00 uur een extra Ochtendspits uit over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Presentator Bas van Werven zal met co-host Iwan Verrips de laatste updates geven in de uitzending met buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Jan Postma, correspondent in de Verenigde Staten.

20:35 | Ook in Arizona zijn er weer nieuwe tussenstanden. Trump loopt daar ietsjes in op Biden die nog wel met ruim 41.000 stemmen voorstaat. Op dit moment is ongeveer 93 procent van de stemmen geteld in de Zuidelijke swing state.

20:15 | Mondjesmaat worden er meer stemmen geteld in swing state Pennsylvania en loopt Joe Biden steeds verder uit op Trump. Inmiddels leidt de Democraat met ruim 13.500 stemmen meer in Pennsylvania, een staat die goed is voor twintig kiesmannen. Met de winst in die staat zal Biden genoeg kiesmannen achter zich hebben om de verkiezingen te winnen.

Trump stelt opnieuw dat er sprake is van verkiezingsfraude

19:40 | Donald Trump heeft van zich laten horen via zijn campagnebureau. In een statement zegt hij dat 'het Amerikaanse volk volledige transparantie verdient in het tellen van de stemmen en het vaststellen van de verkiezingsuitslag. Dit gaat niet meer om een enkele verkiezing. Dit gaat over de volledige integriteit van het verkiezingsproces.' Trump claimt opnieuw dat er sprake is van verkiezingsfraude, ook levert hij daar weer geen bewijs voor. 'Van begin af aan hebben we gezegd dat alle legale stembiljetten geteld moeten worden en alle illegale stemmen niet.'

Biden geeft mogelijke overwinningstoespraak

19:10 | De verwachting is dat Joe Biden vannacht Nederlandse tijd een speech zal geven. Vanuit zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware zal hij een drive-in toespraak houden. Mogelijk gaat het om een overwinningstoespraak, zeggen campagnemedewerkers. Maar dat hangt er vanaf of Biden vanavond definitief 270 kiesmannen achter zich heeft staan. Voor de toespraak van Biden zal eerst vicepresidentskandidaat Kamala Harris spreken.

18:50 | De voorsprong van Joe Biden in Pennsylvaia is inmiddels gegroeid tot ruim 12.000. Er moeten nog zo'n 40.000 stemmen geteld worden in de overgebleven swing state met de meeste kiesmannen.

Democraten veroveren belangrijke Senaatszetel

18:00 | In de Amerikaanse Senaat is de strijd ook onverminderd spannend. Democraat Mark Kelly is het gelukt een zetel te bemachtigen voor de staat van Arizona, die eerst in bezit was van een Republikein. De Democraten proberen een meerderheid te verkrijgen in de Senaat die op dit moment nog in handen is van de Republikeinen. Uit de tussenstand blijkt nu dat beide partijen op 48 zetels zitten. Er zijn 51 zetels nodig voor een meerderheid. In North Carolina en Alaska moeten er nog uitslagen komen. In Georgia zijn er nog twee zetels te verdelen waarover in januari nog verkiezingen zullen komen.

17:50 | Ook in Nevada groeit de voorsprong van Biden. Inmiddels staat hij daar met bijna 21.000 stemmen voor op Trump, die zijn kansen flink zit slinken in de staat. In Nevada moeten er vooral nog stemmen geteld worden uit Clark County. En daar stemmen mensen in overgrote meerderheid op Biden.

17:45 | Er lijkt Joe Biden nog weinig in de weg te staan om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Maar de Amerikaanse nieuwsmedia wachten nog af om Biden definitief tot nieuwe president van de VS te bekronen.

Wat opvalt is dat Decision Desk HQ Biden al wel durft te zeggen dat Trump verloren heeft. 'Het zijn de onafhankelijke datajongens bij Fox News. Zij varen een onafhankelijke koers. Zij zeiden eerder al dat Arizona naar Biden ging.' Maar in het kamp van Trump is daar flink onvrede over, zo ziet Amerikanist Ruth Oldenziel. 'Daar zijn ze niet gelukkig mee in Trump-land. Daardoor is er een oorlog gaande tussen de nieuwsorganisatie en het Witte Huis', aldus Oldenziel.

17:25 | Biden heeft zijn voorsprong in de staat Pennsylvania verder vergroot. Inmiddels staat de vorige vicepresident van de Verenigde Staten daar met bijna negenduizend stemmen voor op president Donald Trump.

17:15 | Ook minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zit al ruim twee dagen gekluisterd aan de telefoon en andere schermen, om de Amerikaanse presidentsverkiezingen van minuut tot minuut te volgen. Maar een voorkeur weigert hij uit te spreken: 'Echt, het is aan de Amerikanen om te beslissen wie hun president wordt, zoals Nederlanders beslissen wie hier de verkiezingen wint.' Ook aan een voorspelling wie de verkiezingen wint en wanneer daar meer over duidelijk wordt, waagt Blok zich niet.

17:08 | Trump heeft zijn achterstand op Biden in Arizona weer ietsjes verkleind. Het verschil was eerder vandaag nog ongeveer 47.000 stemmen. Inmiddels is het nog maar een verschil van 43.000 stemmen tussen de twee presidentskandidaten. In de staat moet nog ongeveer 8 procent van het totale aantal stemmen geteld worden.

Georgia gaat stemmen hertellen

16:37 | In swing state Georgia wordt er een hertelling van de stemmen verwacht, zo meldt de minister van Binnenlandse zaken van Georgia. Het verschil in stemmen is op dit moment slechts een kleine 1600 stemmen in het voordeel van Joe Biden. Procentueel gezien staan Trump en Biden gelijk in de staat.

16:30 | Het rechts-conservatieve Fox News laat zijn presentatoren, deskundigen en journalisten Joe Biden geen president-elect (aankomend president) noem in het geval Biden definitief de verkiezingen wint. CNN meldt dat de nieuwszender bang is voor rechtszaken door Trump en zijn campagneteam. De Trump-campagne liet zich eerder al woedend uit over Fox News dat de staat Arizona al vroeg toewees aan Biden. In het Witte Huis werd furieus gereageerd toen dat op de verkiezingsavond gebeurde.

16:14 | Tot de eerste grote nieuwsmedia Biden benoemen tot verkozen president van de Verenigde Staten ‘blijft het geduld hebben en wachten’, zegt Jan Postma, correspondenten in de Verenigde Staten. Voor Biden zijn er meerdere manieren om nog president te worden. Maar voor Trump is er nog maar één weg naar het presidentschap, zegt Postma. ‘Trump mag eigenlijk niets verliezen. Als Pennsylvania naar Biden zal vallen, dan is het sowieso over voor Trump.’

15:44 | Ook al lijkt het erop dat ieder moment Amerikaanse media Joe Biden zullen uitroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen, geeft de Trump-campagne nog niet op. 'Deze verkiezing is nog niet voorbij. De valse verwachting dat Joe Biden de winnaar wordt is gebaseerd op de resultaten in vier staten die nog niet definitief zijn.' De campagne gelooft nog heilig in een overwinning van Trump. 'Als eenmaal de verkiezing definitief is, zal Trump herkozen zijn als president.'

Image

Nog maar één bureau durft Biden te bekronen tot president

15:30 | Het bureau 'Decisions Desk HQ' durft al te melden dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Volgens hun berekeningen is het zeker dat Biden Pennsylvania heeft gewonnen. 'Het is een erkend bureau, maar ook minder bekend. Ik was vooral benieuwd of het ervoor zou zorgen dat anderen zouden volgen. Maar dat gebeurt nog niet', zegt Jan Postma, Amerika-correspondent.

14:53 | Joe Biden heeft de leiding gepakt in de cruciale swing state Pennsylvania. Trump stond er eerst met ongeveer 18.000 stemmen voor, maar Biden heeft nu een voorsprong van ruim 5000 stemmen. Als Biden Pennsylvania wint, dan is het voor Trump onmogelijk om genoeg kiesmannen te krijgen om de verkiezingen te winnen. Pennsylvania mag 20 kiesmannen verdelen. Op dit moment heeft Biden er 264, volgens persbureau AP. Trump heeft 213 kiesmannen achter zich staan.

14:45 | Trump is niet van plan om zich gewonnen te geven in de verkiezingsstrijd met Joe Biden. Dat meldt CNN op basis van bronnen in het Witte Huis. Trump heeft dan ook geen speech klaarliggen waarin hij zijn verlies moet nemen. Zelfs als Pennsylvania door Biden wordt gewonnen, waardoor Trump niet genoeg kiesmannen meer kan krijgen, zal Trump zijn verlies niet toegeven, volgens CNN. De Republikein gelooft er heilig in dat de verkiezingen van hem gestolen worden en dat er sprake is van massale stemfraude, terwijl daar tot nu toe nog geen bewijs van geleverd is.

Demonstraties in Philadelphia

14:05 | In Philadelphia, de grootste stad van Pennsylvania, wordt door voor en tegenstanders van Trump flink gedemonstreerd. De campagne van Trump probeert het stemmen tellen daar tegen te houden. Ook zijn er veel Trump-supporters daar de straat op gegaan om het tellen van de stemmen te stoppen nu Trump daar nog met een klein verschil op voorsprong staat, zo ziet correspondent David Hammelburg. In Philadelphia moeten er nog ongeveer 54.000 stemmen geteld worden. Daarvan wordt ieder moment de uitslag verwacht, zo meldt The New York Times.

Trumps campagneadviseur Corey Lewandowski spreekt supporters van Trump toe in Philadelphia.
Trumps campagneadviseur Corey Lewandowski spreekt supporters van Trump toe in Philadelphia.
Image
Image

Zonder Georgia is Trump vrijwel kansloos

13:45 | Voor Trump is het van enorm belang dat hij Georgia wint. Zonder die staat is het voor de president onmogelijk om 270 kiesmannen te krijgen. Trump kan zonder Georgia maximaal nog 269 kiesmannen krijgen, dat betekent tegelijkertijd dat Biden ook 269 kiesmannen zou hebben. Daardoor zou het Amerikaanse House of Representatives de doorslag moeten geven in de verkiezingen.

De kaart met de verdeling van de staten. Arizona is controversieel: AP heeft de staat 'gecalled', oa CNN nog niet.
De kaart met de verdeling van de staten. Arizona is controversieel: AP heeft de staat 'gecalled', oa CNN nog niet.

12:30 | De Amerikaanse verkiezingen naderen een ontknoping en inmiddels heeft Biden de leiding genomen in Georgia en zijn voorsprong wordt groter. 99 procent van de stemmen is daar nu geteld en Biden heeft een voorsprong van bijna 1100 stemmen. Voor Trump worden de kansen daardoor kleiner en kleiner om opnieuw president te worden van de Verenigde Staten, zo ziet Amerika-deskundige Raymond Mens.

11:30 | PVV- en FvD-politici delen fake news-berichten over de verkiezingen in de VS op social media. Dat concludeert Peter Burger, universitair docent wetenschapsjournalistiek en brongebruik in Leiden, na analyse van nepnieuws dat op Twitter wordt rondgepompt.

Biden neemt Georgia over van Trump

10:35 | Joe Biden heeft voorlopig zijn achterstand op president Donald Trump ingehaald in de cruciale swing state Georgia (16 kiesmannen). Biden heeft daar nu 49,4 procent van de getelde stemmen, minder dan 0,1 procent meer dan Trump. In absolute aantallen heeft Biden een voorsprong van 917 stemmen.

10:00 | Terwijl in de VS de spanning om te snijden is, kunnen ze China alleen maar afwachtend toekijken. Hoewel onder Trump de spanning tussen de VS en China hoog opliep, wordt Bidens eventuele beleid ook niet bepaald vriendelijk richting China, verwacht Boudewijn Poldermans, sinoloog en voorzitter van de China Business Council.

09:40 | Terwijl in de VS de spanning om te snijden is, kunnen ze China alleen maar afwachtend toekijken. Hoewel onder Trump de spanning tussen beide wereldmachten hoog opliep, is Bidens beleid ook niet bepaald vriendelijk richting China, zegt Boudewijn Poldermans, Sinoloog en voorzitter van de China Business Council.

Ook Joe Biden zal niet lief zijn voor de Navo-leden

09:30 | De Navo heeft vier jaar Donald Trump overleefd, maar ook Joe Biden zal - als hij daadwerkelijk in het Witte Huis komt - Nederland en andere lidstaten flink onder druk zetten om de defensiebudgetten omhoog te gooien. Dat zegt Peter Wijninga, Defensiespecialist bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

08:50 | Het Amerikaanse staatspostbedrijf US Postal Service (USPS) zegt dat het nog ongeveer 1.700 achtergebleven briefstembiljetten heeft teruggevonden in sorteercentra in de cruciale swing state Pennsylvania. De stembiljetten werden bij twee controles aangetroffen en zijn al bezorgd bij de verkiezingsbureaus waar de stemmen worden geteld.

08:35 | Veel mensen zitten aan de buis en het internet gekluisterd om te weten wie de nieuwe Amerikaanse president wordt. Maar wie de valutamarkt goed in de gaten houdt is misschien wel eerder op de hoogte. De valutamarkt is op dit moment heel afwachtend, zegt Joost Derks, valutaspecialist bij IbanFirst. Hij houdt die valutastanden in de gaten en ziet dat de markt op dit moment de adem inhoudt.

08:10 | Vooralsnog blijven de gevreesde rellen uit, maar als Biden uiteindelijk wordt uitgeroepen tot president, kan de vlam zomaar in de pan slaan. Ook rechtsere media lijken zich te distantiëren van Donald Trumps aantijgingen van stembusfraude. Het kán de angel er wat uithalen bij de Trump-aanhang, vermoedt Koen Petersen.

07:50 | De secret service, die gaat over de beveiliging van de president, stuurt uit voorzorg extra manschappen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden in de plaats Wilmington. Volgens The Washington Post staat Biden op het punt zich uit te roepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen. Gedurende de campagne en de verkiezingen kreeg Biden al bescherming.

Zenders onderbreken toespraak Trump

07:30 | Een aantal Amerikaanse televisiezenders kapte de toespraak van Donald Trump om half één vannacht Nederlandse tijd af en ook een aantal vooraanstaande Republikeinen heeft afstand genomen van Trumps herhaalde bewering dat de Democraten hebben gefraudeerd. Volgens hem hebben zijn tegenstanders de verkiezingen gestolen met illegale stemmen. 'Gestoord' en 'gevaarlijk voor onze democratie', zijn een paar van de reacties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen