Internationaal11 nov '20 15:44Aangepast op 12 nov '20 16:03

Liveblog | En hoe het verder ging...

Auteur: BNR Webredactie

Op zich weerhoudt niets president-elect Joe Biden ervan om alvast op zoek te gaan naar de juiste ministers en zijn Witte Huis-staf, en om alvast een agenda op te stellen. Daarmee gaat hij de komende tijd ongetwijfeld door, zoals Donald Trump zal blijven proberen de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen alsnog zijn kant op te laten kantelen.

Dit liveblog is inmiddels gesloten. Voor alle informatie over de Amerikaanse verkiezingen kun je naar

18:15 | Trump heeft nog steeds zijn verlies niet geaccepteerd, en hij is flink aan het ontslaan geslagen. In de afgelopen dagen zijn er al vier topfunctionarissen verdwenen uit het Pentagon. Ontslagen óf opgestapt. Het gaat om de minister van Defensie, de stafchef, het hoofd Inlichtingen en het hoofd Beleidszaken. 'De mensen zijn ongerust welke kant dit opgaat', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

17:05 | De Amerikaanse staat Georgia gaat alle uitgebrachte stemmen bij de presidentsverkiezing opnieuw tellen. Dat liet topbestuurder Brad Raffensperger woensdag weten.

16:15 | President Donald Trump wint de verkiezingen in de staat Alaska, voorspellen de zenders CNN en NBC News. Ook het Amerikaanse verkiezingsonderzoeksbureau Edison Research voorziet dat Joe Biden de staat met ruim 700.000 inwoners niet op zijn naam kan schrijven.

15:00 | Wie in de Verenigde Staten denkt te beschikken over bewijs van verkiezingsfraude, kan op meerdere plekken aankloppen voor forse beloningen. Die zijn uitgeloofd door aanhangers van president Donald Trump, die herhaaldelijk heeft beweerd dat de verkiezingen van hem worden gestolen.

Hoewel Trump volhoudt dat sprake was van ernstige misstanden bij de verkiezingen, is daar voor zover bekend nog altijd geen bewijs voor geleverd. Zijn aanhangers trekken nu de portefeuille om potentiële klokkenluiders aan te moedigen zich te melden. Een Republikeinse topbestuurder van de staat Texas stelt zelfs een miljoen dollar (zo'n 850.000 euro) beschikbaar.

09:40 | Op zich weerhoudt niets president-elect Joe Biden ervan om alvast op zoek te gaan naar de juiste ministers en zijn Witte Huis-staf, en om alvast een agenda op te stellen, zegt Amerikadeskundige Diederik Brink. 'Hij kan daarvoor alleen niet bogen op het geld en de faciliteiten die de federale overheid daarvoor heeft. Dat is het archaïsche aan het Amerikaanse systeem: het kiescollege komt formeel pas in december bij elkaar. En als je daarop wacht, heb je nog maar heel weinig tijd.'

06:40 | 'Elke vier jaar verbazen wij ons weer over het Amerikaanse kiesstelsel, met dat gedoe over het echte aantal stemmen en het aantal kiesmannen. Je kunt de verkiezingen winnen en dan toch verliezen. Hoe halen ze het in hun hoofd? En: dat gaat ze toch volgende keer veranderen? Niet, dus', zegt Bernard Hammelburg in zijn column.

06:20 | President-elect Joe Biden heeft zich uitgesproken tegen Donald Trump, die zich niet wil neerleggen bij zijn verkiezingsnederlaag. Biden noemde het een schande en beschamend. Biden verklaarde dat niets de overgang naar een nieuwe regering in de VS zal tegenhouden gezien zijn overwinning bij de verkiezingen. 'Amerika is terug', zegt de Democraat. Biden verklaarde uit te kijken naar een gesprek met Trump.

Dinsdag 10 november

09:30 | Een opluchting voor de wetenschap. Zo typeert president Ineke Sluiter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen de reacties op het nieuws dat Donald Trump niet opnieuw president van de Verenigde Staten is geworden. Volgens Sluiter is Trump 'trots op het afserveren van de wetenschap' en heeft hij daarmee veel schade aangericht.

06:00 | De Amerikaanse minister van justitie Barr wil dat federale aanklagers verkiezingsfraude gaan onderzoeken. Trump erkent de verkiezingsoverwinning van Joe Biden niet omdat er gefraudeerd zou zijn. Maar daar is nog altijd geen bewijs voor geleverd. 'Dit is ongebruikelijk, het hoofd Verkiezingsfraude is ook opgestapt na het memo van Barr, dat geeft wel aan in hoeverre er ook interne verdeeldheid is', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

04:35 | De timing van de bekendmaking dat het coronavaccin van farmaceuten Pfizer en BioNTech volgens voorlopige onderzoeksresultaten voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van een besmetting, is volgens de Amerikaanse president Donald Trump politiek gemotiveerd. Trump heeft de afgelopen maanden dikwijls verkondigd dat er snel en voor de verkiezingen een coronavaccin zou zijn. Dat wekte bezorgdheid bij de medische gemeenschap, die vreesde dat Trump druk zou uitoefenen op de medicijnwaakhond FDA om versneld een vaccin goed te keuren dat eventueel niet veilig en effectief is.

01:20 | De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft federale aanklagers toestemming gegeven om onderzoeken in te stellen naar de door president Donald Trump gesuggereerde stembusfraude door de Democraten. Van die fraude is tot dusver geen enkel bewijs.

In een brief met instructies aan de aanklagers heeft Barr het over 'substantiële beschuldigingen van onregelmatigheden bij het stemmen en het tellen'. In de brief roept Barr de federale aanklagers echter ook op om niet achter al te 'onrealistische of vergezochte' beweringen aan te gaan.

00:45 | De Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft uitzending van een persconferentie van het campagneteam van president Donald Trump onderbroken nadat er voor de zoveelste keer ongefundeerde beschuldigingen van verkiezingsfraude aan het adres van de Democraten werden geuit. Trumps woordvoerder Kayleigh McEnany insinueerde aan het begin van de persconferentie dat winnaar van de verkiezingen Joe Biden de vermeende fraude zou goedkeuren.

'Als ze geen verdere details heeft om dat te onderbouwen, kan ik dit niet met een goed geweten verder tonen', zei Fox News-presentator Neil Cavuto na het abrupte onderbreken van de persconferentie. Fox News zou alleen nog verder verslag doen van de persconferentie als er bewijzen voor de aantijgingen gegeven zouden worden.

00:00 | Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft een kort geding aangespannen om de verkiezingen in de staat Pennsylvania. Het team van Trump wil via de rechter voorkomen dat verkiezingsfunctionarissen van de staat Pennsylvania de Democraat Joe Biden officieel tot winnaar van de verkiezingen in die staat verklaren.

Maandag 9 november

23:35 | Een aantal Republikeinse hoofdaanklagers van afzonderlijke Amerikaanse staten heeft het Hooggerechtshof gevraagd om een streep te zetten door een oordeel van een lagere rechtbank waardoor de deadline voor het tellen van later binnengekomen poststemmen in de staat Pennsylvania werd verlengd. De Democratische presidentskandidaat Joe Biden werd zaterdag door de vooraanstaande Amerikaanse media tot winnaar uitgeroepen toen was gebleken dat de overwinning in de cruciale swing state hem niet meer kan ontgaan.

23:10 | Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft het ontslag van minister van Defensie Mark Esper opgevat als een teken dat president Donald Trump 'chaos wil zaaien' in de laatste weken van zijn ambtsperiode.

De Democraat wees op berichten dat de stap van Trump een vergelding was voor de weigering van Esper om het leger in te zetten bij binnenlandse onrust. Pelosi noemde deze berichten maandag 'zorgwekkend'.

23:00 | De Amerikaanse president Donald Trump staat in zijn recht om vermeende onregelmatigheden in de verkiezingen van afgelopen week aan te kaarten, stelt Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat. Tijdens een toespraak in de Senaat maandag erkende McConnell de Democraat Joe Biden nog altijd niet als winnaar van de presidentsverkiezingen. Trump heeft meermaals zonder enig bewijs gesteld dat Biden de verkiezingen door fraude heeft gewonnen en heeft aangekondigd de uitslag juridisch te gaan aanvechten.

19:26 | Biden mag dan de aanstaande president zijn, zijn rivaal is het daar niet mee eens en doet er alles aan om een machtsovername te dwarsbomen. Op welke manier kan Trump nog roet in het eten gooien? Dat bespreken we met het buitenlandpanel in De Finale.

19:07 | President Donald Trump heeft minister van Defensie Mark Esper de laan uitgestuurd en gelijk een vervanger benoemd. Christopher Miller, de directeur van het centrum tegen terrorisme, is per direct de nieuwe defensieminister. "Chris zal het fantastisch doen" , twitterde Trump. Hij bedankte Esper voor zijn bewezen diensten.

Het ontslag van Esper komt niet als een verrassing. Amerikaanse media meldden enkele dagen geleden al dat hij zijn ontslagbrief klaar had liggen. De voormalige defensielobbyist trad vorig jaar zomer aan als minister van Defensie.

Mark Esper op bezoek bij Amerikaanse troepen in Bahrein, op 28 oktober 2020.
Mark Esper op bezoek bij Amerikaanse troepen in Bahrein, op 28 oktober 2020. (AFP)

18:02 | Het einde van de handelsoorlog met Amerika is in zicht nu Joe Biden binnenkort het roer overneemt. Dat hoopt minister Kaag van Buitenlandse Handel in ieder geval. Onze Haagse verslaggever Sophie van Leeuwen sprak haar op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

17:47 | Joe Biden heeft een team samengesteld om de coronapandemie in de VS te lijf te gaan. Amerika-correspondent Jan Postma denkt dat dit team het allesbehalve makkelijk zal krijgen.

16:59 | Europa hoopt dat het einde van de handelsoorlog met Amerika in zicht is, nu Joe Biden daar de nieuwe president wordt. Toch legt de Europese Unie voor 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) aan importheffingen op aan Amerika, als antwoord op staatssteun aan Boeing. Een strafmaatregel, noemt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen het. 'Geheel volgens het boekje.'

13:45 | De Europese Unie zal zich door het aanstaande vertrek van Brexit-voorstander Donald Trump uit het Witte Huis niet anders opstellen in de onderhandelingen met de Britse regering over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK. Wat Brussel van de Britten wil hangt niet af van wie president van de Verenigde Staten is, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

De Britten, sinds 1 februari EU-lidstaat af, houden zich tot de jaarwisseling nog aan de EU-regels. Om te voorkomen dat de onderlinge handel en verkeer daarna veel moeilijker worden, proberen Londen en Brussel daarover al lange tijd vooralsnog vruchteloos afspraken te maken. Het overleg, onder steeds hogere tijdsdruk, is maandag in Londen hervat en 'gaat de hele week' duren en 'alle onderwerpen bestrijken'.

12:30 | Onbeleefd, onbeschoft, vol aantoonbare leugens, vilein en onwrikbaar. Niet eerder zag BNR Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg zo'n opmerkelijke Amerikaanse president. In BNR's Big Five blikt Hammelburg terug op Trump en vooruit op Biden. En op wat daar tussen zit.

Donald Trump.
Donald Trump. (AFP)

12:15 | De minister van Binnenlandse Zaken van Estland, Mart Helme, heeft maandag ontslag genomen, nadat hij de nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden een 'vuilak' had genoemd. Ook trok hij de betrouwbaarheid van de Amerikaanse verkiezingen in twijfel. Die opmerkingen leidde tot verontwaardiging bij zijn collega's in de regering.

Helme, een extreemrechts lid van de nationale conservatieve partij EKRE, heeft gezegd dat hij is afgetreden om harmonie te bewaren binnen de coalitie. Onder andere de minister van Defensie en de president waarschuwden dat door zijn opmerkingen de band tussen Estland en de Verenigde Staten kan verslechteren.

11:50 | Op de Europese aandelenbeurzen werd maandag de rally van afgelopen week voortgezet. De overwinning van de Democraat Joe Biden op president Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde voor optimisme op de beursvloeren. Beleggers hopen dat de komst van Biden zorgt voor een betere handelsrelatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 ging rond het middaguur 1,5 procent vooruit op 581,68 punten. De MidKap steeg 2 procent tot 842,72 punten. De beurzen in Londen en Parijs dikten tot 1,6 procent aan. Frankfurt klom 1,8 procent, mede dankzij beter dan verwachte Duitse exportcijfers.

Alle 25 AEX-bedrijven wonnen terrein. Sterkste stijgers waren staalmaker ArcelorMittal en betaalbedrijf Adyen met winsten tot 3,9 procent. In de MidKap gingen luchtvaartcombinatie Air France-KLM en postbedrijf PostNL aan kop met plussen van ruim 5 procent. Kunstmestmaker OCI en tankopslagbedrijf Vopak waren de enige dalers met minnen tot 0,8 procent. Groothandelsbedrijf B&S Group steeg dik 3 procent bij de kleinere bedrijven na een goed ontvangen handelsbericht.

In Frankfurt won Infineon 1,7 procent. De kwartaalresultaten van de Duitse chipmaker lagen in lijn met de verwachtingen. Voor het nieuwe gebroken boekjaar voorziet het concern echter een sterk herstel met een omzetgroei van bijna 23 procent. De andere Europese chipbedrijven waren eveneens in trek. In Parijs klom STMicroelectronics 3,2 procent en in Amsterdam stegen ASMI, ASML en Besi rond 3 procent.

11:15 | De winst van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen kan mogelijk invloed hebben op de gesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over een handelsdeal. Dat komt omdat volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveny de aankomend president zijn duidelijke steun heeft uitgesproken voor de positie van Ierland in het Brexitproces.

Biden is volgens Coveny een 'echte vriend' van de Ieren die tijdens de verkiezingscampagne heel duidelijk heeft gemaakt dat er geen harde grens mag komen tussen Noord-Ierland en de rest van Ierland. Biden, die Ierse voorouders heeft, uitte onder meer zijn zorgen over het Goede Vrijdag-akkoord. Dat mag volgens Biden niet in gevaar komen door de Brexit.

Coveny zei verder dat de zege van Biden bij de Britse regering zal leiden tot meer aandacht voor Ierse kwesties in de Brexitgesprekken.

10:50 | China en Rusland hebben maandag gezegd dat ze wachten met het feliciteren van de winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen tot de uitslag officieel is.

China benadrukt dat de uitslag van de stemming nog moet worden bepaald. Het meldde wel dat ‘'het had opgemerkt dat de heer Biden verklaarde dat hij de winnaar van de verkiezing is’. 'Ons begrip is dat het resultaat van de verkiezing zal worden bepaald in overeenstemming met de Amerikaanse wetten en procedures', zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen de pers tijdens een reguliere briefing.

Het Kremlin meldt dat het notie heeft genomen van de aankondiging van president Donald Trump dat hij juridische processen zal voeren met betrekking tot de verkiezingen en het daarom beter acht om op de officiële bekendmaking te wachten alvorens commentaar te geven.

09:35 | De Chinese technologie-industrie, de afgelopen jaren één van de belangrijkste doelwitten van president Donald Trump in het handelsconflict van Washington met Peking, hoopt dat de verkiezing van Joe Biden zal leiden tot een constructievere relatie. Maar de rivaliteit zal er niet minder op worden, zo blijkt na een rondgang van persbureau Reuters langs leidinggevenden van deze concerns en analisten.

09:20 | In Duitsland wordt opgelucht gereageerd nu Biden de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Vanuit Duitse regeringskringen regent het gelukwensen aan Bidens adres. Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is de snelheid waarmee bondskanselier Merkel reageerde opmerkelijk. 'Merkel zei uit te zien naar samenwerking.'

09:15 | De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met een flinke winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen pakten de rally weer op, na sterke koerswinsten vorige week. De overwinning van de Democraat Joe Biden op president Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde voor optimisme op de beursvloeren. Ook bleef de blik gericht op de ontwikkelingen rond de coronapandemie.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde na enige minuten handelen 1,4 procent in de plus op 580,72 punten. De hoofdindex won afgelopen week al dik 7 procent. De MidKap klom 1,2 procent tot 836,69 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,6 procent.

Alle 25 hoofdbedrijven op het Damrak stonden in het groen. Sterkste stijgers waren betaalbedrijf Adyen en staalmaker ArcelorMittal met winsten tot 2,6 procent. In de MidKap gingen bouwer BAM en fitnessketen Basic-Fit aan kop met plussen tot 3 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige daler met een min van 0,4 procent.

09:00 | Het juridische team van Trump start vandaag verschillende rechtszaken om verkiezingsuitslag aan te vechten. Trump heeft zijn verlies nog altijd niet erkend en wijt die aan fraude. Strafrechtadvocaat Meike Lubbers acht de kans klein dat zijn zaken voor het Hooggerechtshof komen.

08:10 | De Duitse regering zou uitstel willen van het heffen van Europese importtarieven op 4 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Ze wil zo de handelsrelaties met de Verenigde Staten verbeteren vanwege de winst van de Democraat Joe Biden bij de presidentsverkiezingen. Een bron bij de Duitse overheid zegt tegen persbureau Bloomberg dat het onderwerp maandag zal worden besproken op een bijeenkomst van de ministers van Handel van de Europese Unie.

De tarieven draaien om de langslepende zaak rond illegale subsidies aan de vliegtuigbouwers Boeing en Airbus. De heffingen zouden waarschijnlijk dinsdag ingaan, als de Europese Commissie instemt. De VS hebben in deze zaak al importtarieven opgelegd op 7,5 miljard dollar aan Europese goederen, waaronder Franse wijn en Schotse whisky.

08:00 | Donald Trump legt zich niet bij zijn nederlaag neer en spant rechtszaken aan. Hij bemant nog elf weken het Witte Huis en is niet van plan dat zonder slag of stoot op te geven. Sterker nog: het lijkt erop dat hij weer rally's gaat geven om zijn fans op te peppen. Amerika-deskundigen Ruth Oldenziel en Koen Petersen verkennen mogelijke scenario's.

07:45 | Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump wil blijven hameren op de bewering dat fraude is gepleegd bij de verkiezingen. Er wordt overwogen om manifestaties te houden in de stijl van verkiezingsbijeenkomsten, berichten Amerikaanse media als Axios en CNN op basis van ingewijden. Ook worden mogelijk overlijdensberichten gepresenteerd van overleden kiezers in wiens naam volgens de Trump-campagne toch zou zijn gestemd.

Trump houdt vol dat hij de echte winnaar is van de verkiezingen en zijn team is in meerdere staten naar de rechter gestapt. De president verloor in meerdere belangrijke staten maar net van zijn Democratische uitdager Joe Biden. Trump benadrukte eerder in een verklaring dat er nog hertellingen van stembiljetten aan zitten te komen en rechtszaken worden gevoerd. Hij vindt dat media Biden te snel tot winnaar hebben uitgeroepen.

07:35 | Eén van de eerste dingen die Joe Biden zal doen als hij president is, is het klimaatakkoord van Parijs afstoffen. En dat betekent dat de daarin gestelde klimaatdoelen weer een stuk realistischer worden. Speciaal Gezant Klimaat voro Nederland Marcel Beukeboom zegt optimistisch te worden over de kans dat de VS meer in lijn gaan lopen met het Parijse Klimaatakkoord.

07:15 | Valutamarkten hebben het nieuws van Joe Bidens overwinning al ingeprijsd, zegt valutaspecialist Joost Derks van IbanFirst. Derks zegt dat we nog een versterking van de dollar gaan zien, al is 'het meeste nieuws allang ingeprijsd'.

De aandelenbeurs in Japan is maandag met een stevige winst begonnen aan de nieuwe handelsweek en bereikte het hoogste niveau in bijna drie decennia. Beleggers reageerden positief op de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden, die afgelopen zaterdag officieel de winst op president Donald Trump opeiste. Trump houdt echter vol dat hij de winnaar is en blijft zich voor de rechtbank verzetten tegen de verkiezingsuitslag. Ook de andere belangrijke beursgraadmeters in de Aziatische regio gingen fors vooruit.

07:00 | Als Trump eind januari het Witte Huis moet verlaten, zullen er stapels rechtszaken en torenhoge schulden op hem afkomen. Als president is hij nog onschendbaar, maar dat vervalt als Joe Biden is ingezworen. Volgens Amerikanist en historicus aan de Rijksuniversiteit Groningen Jelte Olthof is het vooral de zaak van het New Yorkse OM voor belastingontduiking waar Trump bang voor moet zijn, al acht hij het onwaarschijnlijk dat mensen van Trumps leeftijd daadwerkelijk de cel in gaan voor witteboordencriminaliteit.

06:35 | Terwijl we gisteren veel beelden van feestvierende Democraten zagen, zijn de spotlights vandaag gericht op de Republikeinen. Want die maken zich vanaf vandaag op voor een hele rits aan rechtszaken die het team Trump in verschillende staten gaat aanspannen. Uiteraard met als inzet de uitslag van de presidentsverkiezing. 'Het is een vreemde situatie', zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

Zondag 08 november

22:00 | De Saudische koning Salman bin Abdulaziz en kroonprins Mohammed bin Salman hebben Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met de overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, meldt het Saudische staatspersbureau SPA.

21:15 | De Amerikaanse first lady Melania Trump heeft haar echtgenoot, de Amerikaanse president Donald Trump, geadviseerd om zijn verlies bij de presidentsverkiezingen toe te geven aan rivaal Joe Biden. Dat meldt CNN op basis van niet nader genoemde bronnen dichtbij het presidentieel paar. Melania zelf heeft dat niet openlijk toegegeven. Ze stuurde zondag een tweet met de tekst: "Het Amerikaanse volk verdient eerlijke verkiezingen. Elke legale - niet illegale - stem moet worden geteld. We moeten onze democratie met volledige transparantie beschermen."

Afgaande op de tweets van de president zondag is hij niet van plan om zijn verlies toe te geven. Hij kondigde opnieuw aan de uitslag juridisch aan te vechten en beschuldigde dat de media te vroeg Biden als winnaar hebben aangewezen. Trump voerde voor zijn beweringen geen bewijs aan.

19:30 | De voormalige president George W. Bush heeft gesproken met de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris. De Republikein heeft het Democratische koppel gefeliciteerd met hun overwinning, staat in een verklaring die Bush zondag naar buiten heeft gebracht.

17:40 | Nadat eerder schoonzoon en adviseur Jared Kushner aan Donald Trump liet weten dat het beter is om zijn verlies te accepteren, doet nu ook Trumps vrouw Melania dat, zo meldt CNN op basis van een bron de bekend is met het gesprek dat Melania en de president hadden.

16:25 | Trump zal nooit formeel zijn verlies toegeven, dat vertellen directe contacten van Trump tegen persbureau AP. Hij zal waarschijnlijk met tegenzin het Witte Huis gaan verlaten zodra zijn termijn er in januari opzit. Trump is er heilig van overtuigt dat er sprake is van verkiezingsfraude en dat niet Joe Biden maar hijzelf de verkiezingen heeft gewonnen. 'Hij zal vechten', zegt Larry Kudlow, een adviseur van Trump op het gebied van de economie. Ook Roger Stone, persoonlijk vriend en adviseur van Trump, zegt dat hij 'ten zeerste betwijfelt' of Trump zijn verlies erkent. Stone werd eerder veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor het liegen onder ede en het belemmeren van de rechtsgang. Hij kreeg uiteindelijk clementie van Trump.

15:05 | Het is dan wel zeker dat Joe Biden genoeg kiesmannen achter zich gaat krijgen om de volgende president van de Verenigde Staten te worden, maar nog niet overal zijn alle stemmen geteld. Zo is het bijvoorbeeld nog niet zeker wie Georgia gaat winnen. Daar is aanstaand president Joe Biden inmiddels verder uitgelopen op Donald Trump, met ruim 10.000 stemmen. Als Joe Biden die staat ook nog wint komt hij uiteindelijk uit op 306 kiesmannen, evenveel als dat Trump er in 2016 kreeg. Wel vindt er in Georgia nog een hertelling van de stemmen plaats.

14:45 | Het feest is groot bij de Democraten nu Joe Biden de volgende president van de Verenigde Staten wordt, maar toch is het wel een overwinning met een zwart randje. De gewenste 'blue wave' bleef namelijk uit. Zo zien de Democraten nu hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kleiner wordt en er kom waarschijnlijk geen Democratische meerderheid in de Senaat.

(AFP)

11:56 | Iran hoopt met de verkiezingswinst van Joe Biden dat het nucleaire akkoord van Wenen weer hersteld gaat worden. President Donald Trump heeft een streep gezet door dat akkoord en sancties ingevoerd op Iran. De Iraanse president Hassan Rohani heeft aangegeven dat zijn land bereid is samen te werken met de Amerikaanse verkiezingswinnaar Biden. Zodra Biden de fouten van zijn voorganger corrigeert en terugkeert naar de internationale regelgeving en overeenkomsten, zal Iran zich ook aan zijn verplichtingen houden, aldus Rohani. 'De strategie van Iran is een constructieve samenwerking met de wereld', zei Rohani zondag op de staatstelevisie.

11:50 | Als alle bureaucratische handelingen goed verlopen, dan is Joe Biden vanaf 20 januari de nieuwe president. Maar niet als het aan Donald Trump ligt, de huidige president. Hij wil zijn verlies nog juridisch gaan aanvechten. Tijdens het stemmen tellen heeft Trump al diverse rechtszaken gestart, waarvan velen geen gehoor kregen bij de rechter. Toch heeft de Trump-campagne enkele rechtszalen wel gewonnen. 'Af en toe wint die een zaak. (...) Ik hoor alleen geen grote overwinningen', vertelt Amerika-correspondent Jan Postma.

09:38 | De verkiezingsnederlaag is naar verluidt als een bom ingeslagen bij Trumps campagneteam. Anonieme medewerkers zeggen tegen ABC News dat vermoeidheid en teleurstelling momenteel overheersen bij het team dat de herverkiezing van Trump mogelijk moest maken. 'Een vreselijk gevoel', zegt een van hen tegen de omroep. Sommige medewerkers gingen de afgelopen dagen al uit van een nederlaag, voor anderen was dat pas duidelijk toen Fox News zaterdag Biden tot winnaar uitriep.

09:35 | Het schijnt dat schoonzoon en belangrijk adviseur Jared Kushner zijn schoonvader Donald Trump adviseerde om zich neer te leggen bij zijn verlies. Dat meldt CNN dat zich baseert op twee anonieme bronnen. Kushner zou hem zaterdag hebben benaderd toen Trumps campagneteam net een verklaring stuurde waarin stond dat de verkiezingen nog niet voorbij zijn en dat Joe Biden zichzelf ten onrechte de winnaar heeft genoemd. Trump wil zich nog niet gewonnen geven. Hij gelooft er heilig dat er sprake was van verkiezingsfraude, terwijl daar geen bewijs voor geleverd is.

09:30 | Terwijl veel wereldleiders Joe Biden en Kamala Harris al wel gefeliciteerd hebben met hun verkiezingswinst, hebben de leiders van China, Rusland en Brazilië dat nog niet gedaan. President Poetin van Rusland staat erom bekend een goede band te hebben met president Donald Trump. Hetzelfde geldt voor Jair Bolsonaro, de president van Brazilië.

09:15 | Ook Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft Joe Biden al gefeliciteerd. Via twitter zegt de premier dat hij Biden goed kent en al bijna veertig jaar een warme relatie met de aanstaande president heeft. 'Ik ken je als een geweldige vriend van Israël', zegt de premier die in de afgelopen vier jaar ook een innige band met president Donald Trump opbouwde. In een tweet later bedankt hij ook Trump voor de vriendschap de afgelopen jaren en wat hij heeft bereikt. Zo werd eind 2017 Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkend en zijn er dit jaar 'historische' vredesakkoorden gesloten.

03:00 | De ziel van Amerika moet worden hersteld, benadrukt Joe Biden in zijn speech. 'Ons land is gevormd door de constante strijd tussen onze betere engelen en onze meest duistere impulsen. Het is tijd dat de betere engelen het voor het zeggen krijgen. Vanavond kijkt de hele wereld naar de Verenigde Staten en ik denk wij op ons best een baken voor de hele wereld zijn. Ik heb altijd geloofd dat je Amerika in één woord kunt definiëren: mogelijkheden.'

Dat betekent wat hem betreft dat iedereen in de Verenigde Staten de kans moet krijgen om zijn dromen na te jagen. 'En God geeft ze de mogelijkheden om die dromen waar te maken. Ik geloof in de mogelijkheden van dit land. We kijken altijd vooruit, naar een Amerika dat vrij is en rechtvaardig en een Amerika dat banen creëert met waardigheid en respect en ziektes als kanker en alzheimer kan genezen. Een Amerika waar nooit iemand wordt achtergesteld, een Amerika dat nooit opgeeft en nooit toegeeft. Er is nooit iets wat we niet konden, als we het maar samen deden.'

02:40 | Joe Biden neemt het woord en merkt op dat het volk gesproken heeft, met een recordaantal stemmen. 'Ik zal me volledig inzetten om het vertrouwen van u allen te winnen. Ik zal dit ambt aanvaarden met de intentie om de Verenigide Staten weer terug te brengen in het centrum van de wereld.' Hij bedankt uitgebreid zijn familie en met name zijn vrouw. 'Jill zal een fantastische first lady zijn.'

Biden begint met zijn dankwoord aan velen, om te beginnen zijn vicepresident Kamala Harris, als eerste vrouwelijke vicepresident van kleur. 'Vertel mij niet dat het onmogelijk is in de Verenigde Staten. Kamala, of je het leuk vindt of niet, er is geen weg terug. En mijn campagneteam en vrijwilligers en iedereen die deze campagne mogelijk maakte: ik ben trots op jullie allemaal. En aan alle aanhangers van Donald Trump: ik begrijp dat dit een moeilijke dag is, maar laten we elkaar een kans geven.'

Biden stelt zich als nieuwe president van de Verenigde Staten het doel 'niet te verdelen, maar te verenigen'. 'Ik beloof een president te zijn die er niet op uit is verdeling te zaaien, maar juist wil verenigen', zei Biden. 'Een die geen rode of blauwe staten ziet, maar Verenigde Staten. Ik zal met heel mijn hart werken om het vertrouwen van het hele volk te winnen.'

02:30 | Vicepresident-elect Kamala Harris betreedt als eerste het podium, om haar toekomstige 'baas' Joe Biden aan te kondigen. Het zal strijd en opoffering vergen, maar er zit ook vreugde in, want wij, het volk zijn in staat om een democratie op te bouwen. En u bent getuige van een nieuwe dag in de geschiedenis van Amerika. Het land is de mensen die deze uitverkiezing mogelijk hebben gemaakt veel dank verschuldigd.'

2

Na een lofzang op Joe Biden, die ze bedankt voor de hartelijkheid waarmee hij en de nieuwe first lady haar en haar man ontvangen hebben in hun 'omgeving', vervolgt ze met een uitgebreid statement en dankwoord voor de vrouwen die de afgelopen honderd jaar de weg hebben geplaveid voor haarzelf, van Caribisch-Srilankese afkomst, om in deze positie te komen. 'Nu begint het echte, zware, noodzakelijke werk, om het coronavirus uit te bannen, de klimaatverandering tegen te gaan en andere problemen op te lossen. De weg zal niet gemakkelijk zijn, maar Amerika is er klaar voor, net als Joe en ik. Het is mij een grote eer de president-elect van de Verenigde Staten van Amerika aan te kondigen.'

02:50 | BNR buitenlandcommentator Bernard Hammelburg en Amerikacorrespondent Jan Postma praten je bij, in een extra aflevering van de Amerika Podcast!

01:50 | Joe Biden heeft het nieuws dat hij de 46e president van Amerika wordt, vernomen van zijn kleinkinderen. Een anonieme medewerker van Bidens campagneteam zegt dat tegen CNN.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen