Internationaal16 nov '20 19:24Aangepast op 16 nov '20 19:52

Crisis in Europa na blokkering EU-begroting

Auteur: BNR Webredactie

Polen en Hongarije blokkeren de EU-begroting en het Europese corona-wederopbouwfonds, goed voor meer dan 1800 miljard euro in de komende zeven jaar. De regeringen van beide landen zijn het niet eens met de afspraken die zijn gemaakt over het respecteren van de rechtsstaat.

Luister terug | Blik op Europa: moddergooien met miljarden

Er was vandaag in Brussel een stemming over de koppeling van de rechtsstaat met de EU-subsidies en die werd gewoon goedgekeurd, omdat daar alleen maar een gekwalificeerde meerderheid voor nodig is, vertelt Europa-verslaggever Jesse Pinster. Maar bij een tweede stemming, over het toestaan aan de Europese Commissie om geld te lenen op de Europese kapitaalmarkt voor het coronafonds, was wel unanimiteit nodig. En daar staken Hongarije en Polen een spaak in het wiel, met een crisis als gevolg.

Veto

Afgelopen zomer maakten de regeringsleiders hier al afspraken over en toen ging iedereen akkoord. Maar het Europees Parlement moest nog z'n fiat geven. Dat gebeurde twee weken geleden en toen is het een en ander nog wat aangescherpt. En dat is de reden voor de twee landen om nu met een veto te komen.

Merkel

Er ligt nu een zware taak voor bondskanselier Merkel als leider van voorzitter Duitsland. Volgens Pinster zal vanuit Brussel en Berlijn worden geprobeerd de twee landen onder druk te zetten.

De Hongaarse premier Viktor Orban aan het eind van de Europese top.
De Hongaarse premier Viktor Orban aan het eind van de Europese top. (AFP)

Gerelateerde artikelen