Internationaal24 nov '20 11:14Aangepast op 24 nov '20 11:55

Duitsland maakt zich klaar voor eerste vaccinaties

Auteur: BNR Webredactie

In Duitsland moeten op 15 december al honderden prikstraten klaar zijn voor het toedienen van het coronavaccin. Door heel het land kunnen Duitsers dan ingeënt worden tegen het coronavirus.

In onder meer oude hangars worden prikstraten ingericht, zegt correspondent Derk Marseille. Door heel Duitsland maken gemeenteraden en deelstaatbesturen zich klaar om de infrastructuur geschikt te maken voor grote vaccineer-operaties. 'In het begin heel mondjesmaat, maar dan kan er in elk geval begonnen worden met inenten. De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn wil er praktisch klaar voor zijn op het moment dat het vaccin er ligt.

Luister terug | 'Tweede golf in Duitsland is begonnen'

Duitsland heeft 300 miljoen vaccins besteld, zegt Spahn al sinds oktober. Het wordt onmiskenbaar een enorme logistieke operatie, al zal het zeker tot eind 2021 duren voor alle 80 miljoen Duitsers zijn ingeënt - indien nodig twee keer. 'In Duitsland is het heel normaal om je voor te bereiden op de komst van iets als een vaccin, waarvan je niet precies weet wanneer het komt. Dat je nu al weet hoeveel vaccinatiecentra er in je omgeving worden ingericht, is een vertrouwenwekkend signaal.

Lees ook | Nederland koopt mogelijk coronavaccin op

Ook in Duitsland klinkt nadrukkelijk en soms luidruchtig een vaccinatiedebat, zegt Marseille. Een behoorlijk diverse anti-vaccingroepering laat nadrukkelijk van zich horen, juist omdat mensen heel voorzichtig zijn met wat ze precies ingespoten wordt. 'Niemand wil onder druk van allerlei belangen zo'n goedje in zijn lijf krijgen. Maar ik denk uiteindelijk dat 96 tot 97 procent van de Duitsers zich zal laten inenten als daartoe uiteindelijk wordt overgegaan.'

Reageerbuisjes met een medicijn of vaccin tegen het coronavirus.
Reageerbuisjes met een medicijn of vaccin tegen het coronavirus. (ANP / Koen van Weel )

Gerelateerde artikelen