Uiteraard hebben de onderhandelaars er alles aan gedaan om zoveel mogelijk common groud te vinden, zegt Mathijs Schiffers, correspondent in Brussel voor het Financieele Dagblad. Maar de drie bekende obstakels - visserij, gelijk speelveld en geschillenbeslechting - zijn onvermidnerd groot, zo lijkt het. En daar hebben ook Ursula von der Leyen en Boris Johnson nog geen verandering in kunnen brengen. 'Eigenlijk was al die tijd al duidelijk dat het zou eindigen in zo'n fysieke ontmoeting tussen de leiders.
Luister terug | Hoofdkantoor CBA naar Amsterdam
Onder de analisten zijn in feite twee smaken mogelijk. De ene groep ziet niet hoe Johnson ooit zonder deal terug kan keren naar het VK, de andere groep denkt dat hij vooral aan het thuisfront wil laten zien dat hij er werkelijk alles aan gedaan heeft. 'Het is maar net welke stroming je wilt geloven. Het zou ideaal zijn als het nu wel lukt: donderdag komen de regeringsleiders in Brussel bijeen en die zouden graag over de inhoud van een deal praten.'
Lees ook | Brexit: voortgang geboekt, maar kloof is nog groot
Steeds meer bedrijven lijken zich alsnog in Nederland te vestigen. Met name internationale zijn genoodzaakt het VK te verlaten omdat ze straks vanuit Londen de EU niet meer kunnen bedienen. Banken kiezen vanwege de strenge bonusregels niet vaak voor Nederland, bij handelsplatforms vallen we wel in de smaak: in Amsterdam ontstaat een Europees centrum voor kapitaalmarkten, ook de London Stock Exchange opende een kantoor in Amsterdam.
