Internationaal7 dec '20 17:22

Duitsland is klaar met Turkije

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zegt dat de Turken zich schuldig hebben gemaakt aan 'te veel provocaties', om de relatie met de EU te verbeteren. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten gaan nu met elkaar bepalen welke gevolgen dat voor Turkije moet hebben.

(AFP Adem Altan)

Beluister ook | Coalitiepartijen willen wapenembargo Turkije

Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is Duitsland altijd voorzichtig met Turkije omgesprongen, niet in de laatste plaats doordat Turkije alle troeven in handen had waar het de Syrische vluchtelingen betrof. Duitsland liet zich zelfs welgevallen dat president Erdogan het land 'terroristisch' noemde omdat het land de Koerden steunt.

Duitsland heeft er genoeg van

Nu Duitsland de nieuwe EU-voorzitter is, lijkt er een einde te zijn gekomen aan het Duitse geduld. Volgens EU-lidstaten Griekenland en Cyprus boort Turkije illegaal naar gas in hun wateren. Die gasboringen lijken volgens Marseille 'de druppel te zijn geweest'. 'Er zijn altijd veel ruzies geweest, maar Merkel heeft die altijd weggemasseerd.'

Beluister ook | Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers

Sancties

Met zijn uitspraken zet de Duitse minister van Buitenlandse Zaken de deur open naar sancties. Een politieke sanctie zou stopzetting kunnen inhouden van de EU-toetredingsgesprekken tussen Turkije en de EU. 'Die gesprekken verdwijnen nu heel snel naar de achtergrond', zegt Marseille die ook economische sancties niet uitsluit zoals belasting op Turkse producten. Marseille wijst ook op andersoortige sancties: een kleinere rol van Turkije in de NAVO.

Beluister ook | Populistische leiders kijken likkebaardend naar Trumps optreden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen