Internationaal10 dec '20 16:31

EU komt met noodplan

Auteur: BNR Webredactie

Er is grote twijfel in Brussel over de onderhandelingen met de Britten over een Brexit-akkoord. De Europese Commissie komt vandaag met een noodplan, om te zorgen dat luchtverkeer, wegverkeer en toegang tot de visserij-wateren als nog kunnen worden gewaarborgd.

Beluister ook | Run op exportregistraties met Brexit in zicht

'Je zou het kunnen zien als een verlenging van de transitieperiode, maar dit gaat over een paar specifieke dingen zoals het luchtverkeer, het wegverkeer en de visserij', zegt zegt FD-correspondent Mathijs Schiffers vanuit Brussel.

Beluister ook | Von der Leyen en Johnson: nog geen doorbraak

Volgens Schiffers is het plan bedoeld om de ergste chaos te voorkomen. 'Het is een soort achtervang waar de verschillende lidstaten waaronder Nederland op hebben aangedrongen. Een belangrijke voorwaarde is dat de Britten hetzelfde beloven.'

Beluister ook | Zakendoen zélfs met Brexitdeal onmogelijk

De Britten willen het nog even bestuderen, zegt Schiffers die betwijfelt op het Verenigd Koninkrijk akkoord gaat met een specifiek voorstel: bevriezing van de vissituatie voor 12 maanden. 'Daar zie ik de Britten niet mee akkoord gaan'. Voor het overige is Schiffers somber: 'Als je de geluiden hoort, is er nul progressie geboekt op de belangrijke dossiers.

Beluister ook | 'We zitten dicht op een no deal'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen