Internationaal11 dec '20 09:37

Coronaherstelfonds belangrijk voor stabiliteit Europa

Auteur: BNR Webredactie

Na een lange lijdensweg hebben de Europese regeringsleiders gisteravond overeenstemming bereikt over de EU-meerjarenbegroting van 1074 miljard euro en het coronaherstelfonds van bijna 700 miljard.

Het duurde lang, omdat Hongarije en Polen dwars lagen. Die twee landen waren het er niet mee eens dat Europese subsidies worden gekoppeld aan het waarborgen van de rechtsstaat. Het is voor het eerst dat er zo'n koppeling werd gemaakt. Om het veto van de twee landen op te heffen, is nu een aantal maatregelen uitgesteld.

Luister terug | Rutte traineert akkoord EU, Polen en Hongarije over steunfonds

Ook voor Nederland is het belangrijk dat de nieuwe begroting in werking treedt, zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie. Het accent wordt namelijk verschoven van landbouw naar onderzoek, innovatie en milieu.

Euro

Ook het ingaan van het coronaherstelfonds is van groot belang. Landen die hard getroffen zijn door de coronacrisis, zoals Italië en Spanje, worden ermee geholpen. Corona vergroot de verschillen tussen de 27 EU-lidstaten , waarmee Europa het risico loopt dat de spanningen groter worden en dat is weer slecht voor het functioneren van de euro, betoogt Brakman. Dat noodfonds helpt die spanningen te voorkomen.

Luister terug | Coronaherstelfonds nog steeds geen gelopen race

Premier Rutte tijdens een persconferentie voor aanvang van de EU-top over onder meer het coronaherstelfonds.
Premier Rutte tijdens een persconferentie voor aanvang van de EU-top over onder meer het coronaherstelfonds. (ANP JONAS ROOSENS)

Gerelateerde artikelen