Internationaal10 dec '20 19:39

EU-leiders eens over rechtstaattoets, begroting en coronafonds

Auteur: BNR Webredactie

De EU-leiders hebben overeenstemming bereikt over de rechtstaattoets en daarmee ook over de EU-begroting en het coronaherstelfonds. 'Nu kunnen we beginnen met de wederopbouw van onze economieën', twittert EU-president Charles Michel.

Image
(EPA Olivier Matthys)

De patstelling over de begroting en het coronafonds, die ontstond omdat Polen en Hongarije die dwarsboomden uit protest tegen de nieuwe rechtstaatregels die daaraan werden verbonden, is voorbij. Ook Nederland stemde in met het compromisvoorstel uit de koker van EU-voorzitter Duitsland, dat eerder al de zegen kreeg van dwarsliggers Warschau en Boedapest.

Nederland wilde alleen onder drie voorwaarden instemmen met het compromisvoorstel over de rechtstaatregels, waardoor de Europese Commissie lidstaten kan korten op EU-subsidies als de rechtstaat er zo belabberd aan toe is dat het geld er verkeerd terechtkomt. Het Europees Parlement moest akkoord gaan, het compromis mocht de eerdere afspraken over de rechtstaattoets niet inperken en de toets moest met ingang van 1 januari in stelling gebracht kunnen worden.

Beluister ook | Rutte traineert akkoord EU, Hongarije en Polen over steunfonds


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen