Internationaal16 dec '20 16:48

Kans op Brexitdeal steeds groter

Auteur: BNR Webredactie

De kans dat er toch nog een Brexitdeal gaat komen lijkt te groeien. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is er 'een pad naar een overeenkomst', eerder gaf de Ierse premier ook al aan optimistisch te zijn.

Beluister ook | Deal tussen VK en EU opeens binnen handbereik

'Ze zijn positiever, er wordt niet meer gezegd dat no deal de meest waarschijnlijke optie is', zegt correspondent Lia van Bekhoven. Volgens Van Bekhoven is voor een aantal hardnekkige problemen een mechanisme gevonden om die toch in beweging te krijgen.

Beluister ook | Brussel en Londen verlengen onderhandelingen

Beweging in gelijk speelveld

De meeste beweging zit hem in het gelijke speelveld, de regels ter voorkoming dat de Britten oneigenlijk gaan concurreren. Er komt mogelijk een soort arbitragesysteem dat beslist of een afwijkende Britse koers gaat leiden tot oneerlijke concurrentie. 'Visserij is echt een ding', zegt Van Bekhoven die zich niet kan voorstellen dat visserij de onderhandelingen gaat nekken. Weliswaar is het aandeel van de visserij in de Britse economie verwaarloosbaar klein, het heeft een belangrijke symbolische waarde.

Beluister ook | 'We zitten dicht op een no-deal'

De tijd dringt

Tijd is nu ook een belangrijke bottleneck. 'We hebben vijftien dagen te gaan en er ligt nog voor achthonderd pagina's die juridisch vertaald moeten worden. Binnen twee weken moet dat door 27 parlementen én het Europees Parlement goedgekeurd worden. In Londen houdt men rekening met uitstel van het parlementair reces, een optie is het sluiten van een handelsakkoord dat dan achteraf geaccordeerd wordt door de nationale parlementen.'

Gerelateerde artikelen