Internationaal18 dec '20 11:23

België vreest waterbedeffect shoppers

Auteur: BNR Webredactie

België is bang dat Nederlanders massaal de grens overgaan om te komen shoppen voor de kerst. In België zijn de winkels namelijk nog wel open. De leiders van de zes Belgische regeringen bespreken vanmiddag in hun coronacrisisberaad of er maatregelen moeten komen om Nederlanders te weren.

België weet nog maar al te goed hoe het ging toen daar de winkels dicht waren en de Belgen juist naar Nederland trokken voor hun inkopen, vertelt VRT-journalist Nico Cardone. De parkeerplaatsen van Nederlandse winkelcentra stonden toen vol met Belgische auto's. Overigens zijn ook de Duitse winkels dicht, dus het kan goed zijn dat ook vanuit de Duitse grensstreek veel mensen de oversteek wagen.

Luister terug | Kabinet dwingt winkelsluiting af

Toch gaan de grenzen hoogstwaarschijnlijk niet dicht, denkt Cardone. Die opzet ligt vanmiddag niet op tafel. De vraag is wat er dan gedaan moet worden. De regels in België zijn al streng. Er is een avondklok, Belgen mogen maar één persoon thuis ontvangen. De horeca en de theaters zijn dicht. Niemand lijkt er voor te porren om de regels nog strenger te maken.

Luister ook | België zet na kerst de eerste prik

Overigens laten de Belgische winkeliers weten dat Nederlanders van harte welkom zijn in de Belgische winkelsteden.

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen