Internationaal23 dec '20 10:50

Trump wijst coronasteunpakket af

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft onverwacht geweigerd om zijn handtekening te zetten onder het coronasteunpakket dat het Amerikaanse parlement maandag goedkeurde. Het pakket ter waarde van 900 miljard dollar kwam na maanden bakkeleien door het Congres. 'Een schande', noemt Trump het pakket.

(AFP Samuel Corum)

Beluister ook | Amerikaans steunpakket van 900 miljard dollar

Volgens Trump heeft het steunpakket niets met Covid te maken en gaan er via dat pakket miljoenen naar onder meer andere landen en kunst- en cultuurinstellingen, die volgens hem niet relevant zijn.

'Iedereen in Washington was opgelucht', zegt Amerika-correspondent kan Postma. 'Minister Mnuchin had gezegd dat Trump zou tekenen. Dit is weer even een moment dat heel Washington naar Trump kijkt en weer weet wie de baas is.'

Volgens Postma heeft Trump wel een punt dat niet iedereen hier blij mee is. Veel zaken hebben inderdaad weinig met Covid uit te staan en lijken er met de haren te zijn bijgesleept om de wet er maar door te krijgen. De Amerikanen zouden 600 dollar krijgen aan extra hulp, Trump wil daar 2.000 van maken.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden liet in een reactie op Trump via Twitter weten dat de Democraten akkoord gaan met een verhoging van de waarde van de steuncheque naar 2000 dollar. 'De Republikeinen weigerden meermaals te zeggen welk bedrag de president wilde voor de cheques', aldus Pelosi. Wat haar betreft wordt de verhoging deze week nog in stemming gebracht.

Gratie voor Nederlandse advocaat

Donald Trump heeft ook gratie verleend aan de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en oud-campagne-adviseur George Papadopoulos. Beiden hadden gelogen of zaken verzwegen in het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Afgezien van Papadopoulos en Van der Zwan verleende Trump ook 13 anderen gratie.

Alex Van Der Zwaan
Alex Van Der Zwaan (EPA Jim Lo Scalzo)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen