
Met de wet kan de minister van Binnenlandse Zaken leden van organisaties vervangen die onderzocht worden op aanklachten van terrorisme. Daarnaast kunnen ook de acitiviteiten van verenigingen en organisaties stopgezet worden met tussenkomst van rechtbanken. Ook internationale organisaties, zoals Amnesty, zullen onder de wet vallen en eveneens zo bestraft kunnen worden.
Luister ook | Duitsland is klaar met Turkije
Kritiek van mensenrechtenorganisaties
Eerder deze week stelden zeven mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Association en Amnesty, in een verklaring dat de beschuldigingen van terrorisme in Turkije arbitrair zijn. 'Gezien het feit dat duizenden maatschappelijke activisten, journalisten, politici en leden van beroepsorganisaties worden onderzocht in het kader van de (antiterrorismewet), lijdt het geen twijfel dat deze wet gericht zal zijn op bijna alle groepen tegenstanders van het regime', stelden de organisaties.
Luister ook | Coalitiepartijen willen wapenembargo Turkije
Mislukte staatsgreep
Na de mislukte staatsgreep in 2016 lopen onderzoeken tegen honderdduizenden mensen wegens beschuldigingen van terrorisme. Critici zeggen dat de regering van Erdogan de poging tot staatsgreep gebruikt als voorwendsel om een afwijkende mening te onderdrukken. De regering zegt dat de maatregelen noodzakelijk zijn gezien de bedreigingen van de veiligheid waarmee Turkije wordt geconfronteerd.
Luister ook | Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers