Internationaal27 dec '20 11:38Aangepast op 28 dec '20 06:41

Turkije neemt omstreden 'anti-terreur'-wet aan

Auteur: BNR Webredactie

Het parlement van Turkije heeft zondag een omstreden wet aangenomen die bedoeld is om 'terreur-organisaties' beter in de gaten te houden. De wet zorgt ervoor dat er meer toezicht gehouden wordt op verenigingen en andere groeperingen. Maar volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International draagt de wet het risico met zich mee dat de vrijheden van maatschappelijke organisatie beperkt worden.

(AFP)

Met de wet kan de minister van Binnenlandse Zaken leden van organisaties vervangen die onderzocht worden op aanklachten van terrorisme. Daarnaast kunnen ook de acitiviteiten van verenigingen en organisaties stopgezet worden met tussenkomst van rechtbanken. Ook internationale organisaties, zoals Amnesty, zullen onder de wet vallen en eveneens zo bestraft kunnen worden.

Luister ook | Duitsland is klaar met Turkije

Kritiek van mensenrechtenorganisaties

Eerder deze week stelden zeven mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Association en Amnesty, in een verklaring dat de beschuldigingen van terrorisme in Turkije arbitrair zijn. 'Gezien het feit dat duizenden maatschappelijke activisten, journalisten, politici en leden van beroepsorganisaties worden onderzocht in het kader van de (antiterrorismewet), lijdt het geen twijfel dat deze wet gericht zal zijn op bijna alle groepen tegenstanders van het regime', stelden de organisaties.

Luister ook | Coalitiepartijen willen wapenembargo Turkije

Mislukte staatsgreep

Na de mislukte staatsgreep in 2016 lopen onderzoeken tegen honderdduizenden mensen wegens beschuldigingen van terrorisme. Critici zeggen dat de regering van Erdogan de poging tot staatsgreep gebruikt als voorwendsel om een afwijkende mening te onderdrukken. De regering zegt dat de maatregelen noodzakelijk zijn gezien de bedreigingen van de veiligheid waarmee Turkije wordt geconfronteerd.

Luister ook | Frankrijk en Turkije blijven op ramkoers


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen