Internationaal29 dec '20 10:21

VK en Turkije sluiten handelsakkoord

Auteur: BNR Webredactie

Het Verenigd Koninkrijk en Turkije maken haast met het sluiten van een handelsdeal. Naar alle waarschijnlijkheid zetten beide landen later vandaag hun handtekening onder een vrijhandelsovereenkomst. Voor het VK is het de eerste sinds de Brexitdeal.

(AFP)

Deal is in Turks belang

Het is vooral voor de Turken belangrijk dat deze deal er komt. Turkije heeft sinds 1996 een douane-unie met de EU die het handelen vergemakkelijkt, maar daar gaan nu wat zaken veranderen. Volgens Turkije-correspondent Joost Lagendijk is het voor de Turken nadelig dat de EU vrijhandelsafspraken heeft met derde landen als Japan, Mexico en nu ook het Verenigd Koninkrijk.

Beluister ook | Duitsland is klaar met Turkije

'Zo'n overeenkomst betekent voor het VK dat het per 1 januari op gunstige voorwaarden met Turkije zaken kan blijven doen, maar dat geldt niet automatisch voor Turkije. De huidige situatie kan voor Turkije alleen voortgezet worden wanneer Turkije zelf een handelsakkoord afsluit.'

Beluister ook | EU-lidstaten akkoord met Brexitdeal

Weinig verandering

Wezenlijk verandert er weinig volgens Lagendijk. 'Wat ze vastleggen is de bestaande situatie. Wellicht komt daar in de toekomst nog maatwerk bij.' Turkije exporteert zaken als machines, auto-onderdelen en huishoudelijke apparaten naar het verenigd Koninkrijk, en die export kan doorgaan. Dat geldt echter niet voor landbouwproducten en diensten - die zijn uitgesloten van de unie.

Lagendijk denkt daarom dat Turkije de export blijft continueren (in 2019 was die goed voor 11 miljard dollar) van industriële producten, maar dat er in de toekomst en aanvullende deal zal komen voor landbouwproducten en diensten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen