Internationaal30 dec '20 07:24

Brits parlement stemt over Brexit-deal

Auteur: BNR Webredactie

Nadat de Britse premier Boris Johnson op kerstavond eindelijk een Brexit-deal bereikte, zal het Britse parlement vandaag debatteren en stemmen over het gesloten handelsakkoord met de Europese Unie.

Naar verwachting zal het debat en de stemming geen problemen opleveren voor Johnson, zegt Matthijs Schiffers, correspondent in Brussel voor het FD. 'Er zijn twee belangrijke dingen: Johnson heeft wel een meerderheid met zijn Conservatieve partij, maar in die partij zit een hele fanatieke vleugel die een harde scheiding wil van de EU. De vraag is of deze deal te soft is voor hen. Gisteren heeft die groep hun ei gelegd en geoordeeld dat deze deal de soevereiniteit van de Britten herstelt. Zij zullen dus voor de deal gaan stemmen.' Daarmee is het dus zeker dat er genoeg stemmen voor de Brexit-deal zullen komen.

Luister ook | Nederland heeft tekort aan douaniers

Schotten en Noord-Ieren niet tevreden

Ook de grootste oppositiepartij, Labour, neemt het verlies en zal voor de Brexit stemmen. 'Zij willen de Brexit graag achter zich laten en zich de komende jaren richten op binnenlandse aangelegenheden', legt Schiffers uit. Spannend wordt het wel bij de Schotse nationalisten. Zij zijn fel tegenstander van de Brexit an sich. 'Zij willen eigenlijk gewoon onafhankelijkheid.' Ook de Noord-Ierse DUP is niet tevreden met de huidige deal. 'Zij vinden dat Noord-Ierland nog teveel tegen de EU aanschurken. 'Voor hen gelden er nog iets andere regels dan voor de rest van het Verenigd Koninkrijk', volgens Schiffers.

Luister ook | EU-lidstaten akkoord met Brexit-deal

Gerelateerde artikelen