Internationaal29 dec '20 18:05

'Trump ruziet met zijn eigen partij op ongelukkig moment'

Auteur: BNR Webredactie

In de nadagen van zijn presidentschap ligt Donald Trump overhoop met zijn eigen partij. Het gaat om de Defensiebegroting en een nieuw corona-steunpakket. De uitkomst van de ruzie kan van invloed zijn op een tweede verkiezingsronde in de staat Georgia, die gaat bepalen of de Democraten of de Republikeinen de meerderheid krijgen in de Senaat.

Trump en zijn partij zitten nog steeds niet op één lijn als het gaat over de noodcheque, zegt Amerika-correspondent Jan Postma. 'Trump wil dat iedere Amerikaan een cheque van 2000 dollar krijgt, maar de Republikeinen willen de hand op de knip houden'. Zij willen dat elke Amerikaan slechts cheque van 600 dollar krijgt.

Mogelijk wordt hier vandaag nog over gestemd in de Senaat. Deze stemming brengt de Republikeinen in een ongemakkelijke positie, denkt Postma. 'Zij moeten moeten nu met de billen bloot en hardop zeggen dat ze niet willen dat de gewone man 2000 dollar krijgt'.

'Verkiezingen in Georgia zorgen voor déja-vu'

Zo'n ongemakkelijk moment komt de Republikeinen slecht uit, want de senaatsrace is nog in volle gang. Die race is volgens Postma nog heel spannend. 'De kandidaten in de ene race staan in de peiling letterlijk gelijk , in de andere race verschilt het maar één procentpunt.'

(AFP)

In Georgia wordt nog ontzettend hard campagne gevoerd, want de meerderheid in de senaat staat bij de verkiezingen van 5 januari op het spel. 'Ik heb wel medelijden met de inwoners van Georgia, want zij worden al maanden overladen met telefoontjes, reclames en tv-spotjes'.

Na 5 januari zijn deze verkiezingen écht voorgoed voorbij. Maar zelfs dan is er mogelijk nog geen duidelijkheid, zegt Postma. 'De kans is groot dat we dan opnieuw allerlei rechtzaken en opnieuw een hoop gedoe krijgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen