Internationaal4 jan '21 16:26

Assange blijft voorlopig in het Verenigd Koninkrijk

Auteur: BNR Webredactie

Het Verenigd Koninkrijk mag WikiLeaks-oprichter Julian Assange niet uitleveren aan de Verenigde Staten. De rechtbank in Londen beargumenteert zijn beslissing met het gevaar dat Assange zich van het leven zou kunnen beroven. Volgens correspondent Lia van Bekhoven is dat het enige argument waarvoor de rechtbank ontvankelijk was.

(AFP Tolga Akmen)

Volgens Van Bekhoven zijn de Amerikaanse autoriteiten in hoger beroep gegaan, is Assange terug naar zijn cel en willen Assanges advocaten dat hij op borgtocht vrijgelaten wordt. Woensdag zal de rechter daarover besluiten. 'Ik denk dat op den duur de Britse minister van Binnenlandse Zaken zal beslissen of hij wel of niet uitgeleverd gaat worden.'

En dat wordt spannend, de vraag is in hoeverre Biden hecht aan uitlevering. Tien jaar geleden noemde hij Assange namelijk nog een hightech-terrorist.

Beluister ook | VK mag Assange niet uitleveren

De Amerikaanse autoriteiten willen de oprichter van de klokkenluiderssite vervolgen voor de publicatie van vertrouwelijke documenten. Assange riskeert een gevangenisstraf van 175 jaar als hij wordt uitgeleverd. De VS gaan tegen dit vonnis in beroep. Het lek heeft volgens de VS levens in gevaar gebracht. Aanhangers zien Assange als een onderzoeksjournalist die misstanden aan het licht brengt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen