Internationaal5 jan '21 19:48

Duitsland verlengt en verzwaart lockdown

Auteur: BNR Webredactie

Duitsland verlengt én verzwaart de lockdown, melden Duitse media. Bewoners die in een gebied met hoge besmettingsgraad wonen, mogen nog maar tot 15 kilometer van hun huis reizen. En daarmee gaat driekwart van Duitsland nog verder op slot tot zeker 31 januari.

Beluister ook | Kabinet overweegt verlenging lockdown

Duits bondskanselier Angela Merkel heeft op een persconferentie aangekondigd dat er een akkoord is met de Duitse deelstaten over het verlengen en intensiveren van de coronamaatregelen. Zo wordt de huidige lockdown met minstens drie weken verlengd, blijven scholen gesloten en worden Duitsers beperkt in hun verplaatsingen. Mensen die wonen in gebieden waar gedurende een week meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners worden vastgesteld, mogen niet verder dan 15 kilometer van huis gaan. 'De regels gelden voor Duitsers, maar ook voor mensen die zich in Duitsland bevinden. Je zou je kunnen voorstellen dat Duitse werkgevers voor al hun werknemers dezelfde regels gaan instellen. Duitsland is tot nu toe altijd een voorbeeld geweest voor maatregelen die ook in Nederland van kracht werden. Dus het zou me helemaal niet verbazen als ook in Nederland dat concept van een actieradius op tafel komt te liggen', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Reizigers

Reizigers die in Duitsland arriveren uit risicogebieden moeten twee keer een coronatest ondergaan. Ook als de eerste test negatief is, wordt een quarantaine van vijf dagen verplicht.

Beluister ook | Mag de gevaccineerde Duitser naar de Biergarten?

(Andreas Gora EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen