Internationaal11 jan '21 06:14Aangepast op 12 jan '21 12:53

Liveblog | Pelosi zet afzettingsprocedure tegen Trump in gang

Auteur: BNR Webredactie

Nancy Pelosi zet zo snel mogelijk de afzettingsprocedure van Trump in gang. Dat schrijft de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een brief aan haar collega's.

Voor verdere berichtgeving, kun je altijd terecht op BNR's verschillende themapagina's over de Amerikaanse verkiezingen

Updates:

07:30 | De FBI waarschuwt: in de hoofdsteden van de 50 staten en in Washington DC dreigt geweld de komende dagen. Gewapende groepen willen overheidsgebouwen bestormen als president Trump voortijdig zou worden afgezet. In Washington worden extra maatregelen genomen voor de inauguratie van Joe Biden.

Maandag 11 januari

06:10 | Nancy Pelosi zet zo snel mogelijk de afzettingsprocedure van Trump in gang. Dat schrijft de Democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in een brief aan haar collega's. Vanochtend wordt een resolutie ingediend in het Huis van Afgevaardigden. Daarin wordt vicepresident Mike Pence opgeroepen een beroep te doen op het 25ste amendement van de Amerikaanse grondwet.

Pence en de rest van het kabinet kunnen zo Trump uit zijn functie zetten. Pelosi vraagt Pence in haar brief op om binnen 24 uur te reageren. Ze schrijft: 'Door de continue aanvallen op onze democratie door deze president moeten we snel actie ondernemen.' Tot nu toe steunen 210 leden van het Huis van Afgevaardigden, dat is bjna een meerderheid, het voorstel om aan te dringen op impeachment van de president.

Aanleiding zijn natuurlijk de rellen in en rond het Capitool van afgelopen woensdag. Het is de tweede keer dat er geprobeerd wordt om president Trump af te zetten. Als het dit keer lukt, kan hij niet meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2024.

Zondag 10 januari

11:00 | Grote techbedrijven als Google-moeder Alphabet en Microsoft hebben minstens 200 dollar gedoneerd voor de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden. De namen van de bedrijven prijken op de lijst van bijna duizend donateurs, meldt de commissie die de inhuldiging organiseert. Verder staan onder andere chipmaker Qualcomm, kabelleveranciers Comcast en Charter Communications, vliegtuigmaker Boeing en verzekeraar Anthem op de lijst.

Zaterdag 9 januari

11:30 | Verscheidene miljardairs die zich eerder met vele dollars achter de herverkiezingscampagne van de Amerikaanse president Donald Trump schaarden, voelen zich veelal niet geroepen om te reageren op de recente gebeurtenissen in Washington. Dat blijkt uit een rondgang onder de donateurs door persbureau Bloomberg.

00:35 | Twitter heeft het account van de Amerikaanse president Donald Trump voor de tweede keer binnen enkele dagen geblokkeerd. Dit keer gaat het om een permanente ban. 'Na bestudering van de tweets van @realDonaldTrump en de context ervan hebben we het account permanent geblokkeerd vanwege het risico op het aanzetten van geweld', schrijft het bedrijf in een korte verklaring op het besluit.

Donderdag zette Twitter het privé-account van Trump, dat 88 miljoen volgers heeft, al een half etmaal op zwart. Het bedrijf wilde dat de president drie tweets van woensdag zou verwijderen. Na verwijdering mocht hij voor straf 12 uur lang niets tweeten.

Vrijdag 8 januari

17:05 | Donald Trump is de eerste president sinds 1869 die niet aanwezig is bij de inauguratie van zijn opvolger.

16:50 | Donald Trump is op 20 januari niet aanwezig bij de inauguratie van Joe Biden. Die wordt dan officieel de 46e president van de Verenigde Staten. De vertrekkende Trump liet op Twitter weten dat hij niet van de partij is bij de ceremonie, zoals door velen al werd verwacht. Zijn vicepresident Mike Pence is er wel bij.

Donderdag 7 januari

20:05 | De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft keihard uitgehaald naar Donald Trump in een toespraak. Hij noemt zijn gedrag en taalgebruik hetzelfde als dat van dictators. 'Hij heeft regeringsinstituten aangevallen, hij heeft de pers aangevallen en hij heeft gisteren zelf opgeroepen om het Congres aan te vallen. Hij zette een bende in om de stemmen van bijna 160 miljoen stemmers ongedaan te maken.'

20:00 | President-elect Joe Biden wil het land straks verenigen, maar of dat lukt is hoogst onzeker. Sterker nog: de Democratische meerderheid in de Senaat zou weleens heel nadelig kunnen uitpakken voor die ambitie, zegt Amerika-deskundige Koen Petersen in BNR's De Wereld.

19:55 | De Republikeinse gouverneur van de staat Maryland Larry Hogan wil dat president Donald Trump opstapt of uit zijn functie wordt ontheven. Vicepresident Mike Pence moet in dat geval de honneurs de komende twee weken waarnemen.

Hogan hoort tot een groeiende groep politici, zowel Democraten als Republikeinen, die wil dat Trump zijn termijn niet afmaakt. Hij is nog twee weken president voordat Joe Biden het overneemt.

19:00 | De Britse premier Boris Johnson noemt Trump's oproep aan aanhangers om het parlement in Washington te bestormen 'compleet verkeerd'.

18:45 | De positie van president Trump ligt onder vuur na de rellen en de bestorming van het Capitool gisteren. Het 25e Amendement waarmee de president zijn macht ontnomen kan worden zingt de hele dag al rond. 'Het rommelt enorm, ook over impeachment', zegt data-wetenschapper bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies Paul Verhagen.

18:40 | Volgens een Democratische afgevaardigde in het Huis zijn Democraten al bezig met het opstarten van een afzettingsprocedure. De Republikeinse afgevaardigde in het Huis Adam Kinzinger heeft zich middels een verklaring aangesloten bij de Democraten die oproepen tot het activeren van het 25e amendement. Dat amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten.

17:50 | De leider van de Democraten in de Senaat Chuck Schumer wil dat vicepresident Mike Pence en de rest van het kabinet president Donald Trump uit zijn functie ontheffen. Hij zegt dat zij direct gebruik moeten maken van het '25th amendment'.

'Als dat niet gebeurt, dan moeten het Huis van Afgevaardigden en de Senaat direct weer bij elkaar komen om een afzettingsprocedure op te starten', schrijft Schumer. Het Huis komt pas na de machtsoverdracht op 20 januari weer bijeen, de Senaat houdt de eerstvolgende zitting op 19 januari.

17:05 | Facebook heeft het account van president Donald Trump voor onbepaalde tijd geschorst vanwege de bestorming van het Capitool woensdag. De schorsing duurt in ieder geval tot na de machtsoverdracht op 20 januari. Oprichter van het sociale medium Mark Zuckerberg zegt in een post op Facebook dat het bedrijf zo wil voorkomen dat Trump het platform gebruikt om op te roepen tot geweld.

16:25 | Waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid, Chad Wolf, heeft president Donald Trump gemaand om het geweld van woensdag in en rond het Capitool streng te veroordelen. De president heeft zich vooralsnog niet tegen zijn aanhangers gekeerd. Hij bleef herhalen dat de verkiezingsoverwinning hem is ontstolen, waar helemaal geen bewijs voor is.

16:20 | Na een tumultueuze en gewelddadige nacht heeft het Amerikaanse Congres officieel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigd, en daarmee zijn alle stappen genomen voor zijn inauguratie op 20 januari. 'Amerika is geschrokken, écht geschrokken', zegt correspondent Jan Postma.

11:40 | De bestorming van het Capitool in Washington, heeft ook donderdag nog geleid tot internationale kritiek. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei "boos en verdrietig" te zijn. "Ik betreur ten zeerste dat president Trump zijn nederlaag niet heeft toegeven", stelde de Duitse leider. Merkel zei dat twijfels over de verkiezingsuitslag hebben geleid tot 'het klimaat dat de gebeurtenissen van gisterenavond mogelijk maakte'.

10:20 | Het Amerikaanse Congres heeft officieel vastgelegd dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Vicepresident Mike Pence heeft dit met een verklaring over de uitslagen van de kiesmannen geformaliseerd in een zitting van beide kamers van het Amerikaanse Congres.

10:00 | De Amerikaanse president Donald Trump heeft een "ordelijke machtsoverdracht" beloofd op 20 januari. Wel herhaalde hij volgens CNN in een verklaring het oneens te zijn met de verkiezingsuitslag. Dat het Congres zijn rivaal Joe Biden heeft aangewezen als winnaar, betekent volgens hem 'het einde van de grootste eerste termijn in de geschiedenis van het presidentschap'.

09:42 | Het Amerikaanse parlement heeft meer dan de 270 kiesmannen voor Joe Biden officieel vastgesteld, genoeg voor het presidentschap. Bezwaren van Trump-bondgenoten tegen de uitslagen in sommige staten, werden weggestemd. De vaststelling van de uitslag van de staat Vermont duwde Biden over de kritieke grens van 270 kiesmannen.

09:20 | Amerikaanse parlementariërs hebben de bezwaren verworpen tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen uit de staat Pennsylvania. Die waren ingediend door partijgenoten van president Donald Trump, maar zij kregen ook binnen hun Republikeinse Partij maar beperkt steun. Politici in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden stemden de bezwaren met grote meerderheid weg.

08:50 | De gewelddadigheden in Washington van de afgelopen dag zijn grotendeels op het conto van Donald Trump te schrijven, zegt ook Paul Brill, columnist & oud-correspodent in de VS. 'Dat valt niet te ontkennen. Hij is permanent bezig om de legitimiteit van de uitslag te ondergraven door te zeggen dat de verkiezingen zijn gestolen en er grootschalige fraude is gepleegd. Belangrijke delen van de Republikeinse partij zijn daarin voortdurend meegegaan.'

08:40 | De onlusten rond het Capitool komen niet zomaar uit de lucht vallen, benadrukt minister van Buitenlandse Handel Sigrid Kaag. 'Dit komt voort uit haat, verdeeldheid en uit een continue volksverlakkerij door onwaarheden te vertellen, dat komt door deze president. Die heeft een verantwoordelijkheid en je wilt natuurlijk niet een erfenis achterlaten van een aanval op het Capitool. Maar die mensen waren er niet geweest als hij niet had opgeroepen om van zich te laten horen en zich te laten zien.'

08:20 | De Amerikaanse krantenkoppen liegen er ook niet om, constateert correspondent Jan Postma:

07:55 | Meerdere medewerkers van het Witte Huis zijn opgestapt na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington. Ingewijden zeggen dat de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump is vertrokken. Ook de stafchef van presidentsvrouw Melania en de evenementplanner van het Witte Huis dienden hun ontslag in. Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Matt Pottinger zou onthutst zijn geweest over de aanval op het Capitool en de wijze waarop Trump betogers aanmoedigde, zeggen bronnen.

07:15 | Het zal een ongelofelijke uitdaging worden voor de nieuwe president Joe Biden om het tot op het bot verdeelde land weer enigszins bij elkaar te brengen, zegt Amerika-deskundige Diederik Brink. 'Tegelijkertijd is hij misschien wel uitstek de persoon om het land toch weer wat meer bij elkaar te brengen. Dat is de belangrijkste opgave voor de komende jaren.'

07:10 | De kranten hadden vanochtend normaliter vol gestaan met de eerste coronaprikken die in Nederland zijn gezet. Maar dat nieuws werd overschaduwd door de gewelddadige bestorming van het Capitool door aanhangers van president Donald Trump. Ook de kranten pakken er groots mee uit. 'Trumps erfenis', kopt het Algemeen Dagblad, met daarbij een foto van veiligheidsagenten die met getrokken wapens achter een gebarricadeerde deur staan in het Capitool.

06:20 | Het vijfentwintigste amendement van de Amerikaanse Grondwet bepaalt dat een president die onbekwaam wordt geacht kan worden afgezet. En nu klinkt uitgerekend uit Republikeinse hoek steeds meer de roep om het amendement in te zetten om Trump alsnog uit zijn functie te zetten. Maar buitenlandcommentator Bernard Hammelburg verwacht dat dat, twee weken voor de inauguratie van Joe Biden, niet meer zal gebeuren.

06:15 | Na de Amerikaanse Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden met een meerderheid het bezwaar van Republikeinse bondgenoten van Trump tegen de verkiezingsuitslag in de staat Arizona verworpen. Van de afgevaardigden stemden er 303 voor het verwerpen van het bezwaar en 121 tegen.

06:00 | Bij de bestorming van het Capitool zijn tot nu toe vier doden gevallen en zo'n 50 mensen gearresteerd. In het Capitool was het Amerikaans Congres bezig met het definitief maken van de verkiezingsuitslag van de Amerikaanse verkiezen. Dat heeft een tijd stilgelegen, maar is hervat en nog steeds bezig.

04:00 | Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespreken momenteel het afzetten van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw door de aanhangers van de president, meldt CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij. Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen.

03:00 | Oud-president Barack Obama vindt dat Donald Trump medeverantwoordelijk is voor de gewelduitbarsting woensdag bij het Capitool. Volgens Obama heeft zijn opvolger de mensen ertoe aangezet. In een verklaring wijst Obama daarbij op de ongefundeerde leugens door Trump over de uitslag van de presidentsverkiezingen. Voormalig presidentskandidate en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton noemt de Trump-aanhangers die gisteren het Amerikaanse parlementsgebouw in Washington bestormden 'binnenlandse terroristen'.

00:37 | En terwijl de politie verder gaat met het ontruimen van de omgeving van het Capitool, laat voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi weten dat de procedure in de Senaat zo snel mogelijk hervat zal worden.

00:35 | Na Facebook heeft nu ook Twitter tweets van president Trump verwijderd omdat ze escalerend werken.

00:25 | Normaal gesproken geeft president Trump toestemming om de National Guard in te zetten, maar vanavond gaf vice-president Mike Pence de toestemming om de ordetroepen op te roepen.

00:20 | De laatste Trump-aanhangers worden bij het Capitool verjaagd.

00:15 | Oud-president George W. Bush heeft verklaart de gebeurtenissen 'misselijkmakend' en 'hartverscheurend' te vinden. Hij zegt verbijsterd te zijn over het roekeloze gedrag van 'sommige politieke leiders'. 'Dit is hoe verkiezingsresultaten worden betwist in een bananenrepubliek.'

00:10 | President Trump zei op Twitter de gebeurtenissen rond het Capitool woensdag een 'logisch gevolg zijn van het hardhandige stelen van zijn verkiezingsoverwinning'.

Nadat hij zijn ongefundeerde beschuldigingen over verkiezingsfraude had herhaald, zei hij dat de mensen die het Capitool bestormden naar huis moeten gaan. 'Ga in vrede naar huis. Herinner deze dag voor altijd!'

00:05 | In Washington DC is om middernacht Nederlandse tijd een avondklok ingegaan.

00:00 | De leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell wil de telling vandaag nog afronden.

23:59 | Facebook heeft besloten om de video van Donald Trump's speech te verwijderen omdat het geweld in de hand zou werken.

23:55 | De prominente Republikein Lindsey Graham heeft opgeroepen om de procedure vandaag te hervatten om Biden's overwinning te bevestigen.

23:50 | De vrouw die in het Capitool werd neergeschoten is zojuist overleden

Het geweld van vandaag krijgt ongetwijfeld nog een vervolg, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Hoe je het ook wendt of keert: formeel is sprake van een vorm van terrorisme. 'En dus komt er op dat zwaar bewaakte gedeelte een heel nieuw regime, om dit in de toekomst te voorkomen. En ook komt er een enorm onderzoek naar hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren én waarom die Nationale Garde niet paraat was.'

En ook politiek zullen de gebeurtenissen volgens Hammelburg hun sporen nalaten, nu een kloof dreigt te ontstaan tussen de Trumpisten en de Republikeinen rond de fanatiek-religieuze Mike Pence en Ted Cruz. 'Ik ben ervan overtuigd dat die zich hiervan gaan distantiëren en daarmee heeft het iets revolutionairs: dit is een moment waarop een nieuwe Republikeinse revolutie begint. En dat is nodig ook.'

De tot nu toe zeer Trumpgezinde Mitch McConnell heeft zich overigens van zijn beste kant laten zien, zegt Hammelburg, door aan het begin van het debat 'al het gedoe' te ontraden. 'Hij heeft zich echt grandioos opgesteld door te wijzen op de grondwet en te erkennen dat de verkiezingen gewoon zijn gewonnen door, helaas, iemand van de andere partij. Hij was heel boos op de dertien senatoren die er toch gedoe van maakten, en die zijn weer boos op hem.'

23:40 | Op beelden is te zien hoe oproerpolitie langzaam de relschoppers en demonstranten uit het gebied rondom het Capitool verdrijft. Dat gebeurt onder andere met traangas, ziet correspondent Jan Postma.

Image

23:39 | Volgens de New Yorkse politie zijn 13 mensen aangehouden. De oproerpolitie is naar verluidt begonnen met het schoonvegen van de omgeving van het Capitool. Het gebouw is nu vrijgegeven.

23:35 | Ook vice president-elect Kamala Harris roept op de aanval op het Capitool te staken

23:18 | Trump-supporters bedreigen en vallen nu ook journalisten aan die verslag doen van de bestorming van het Capitool

23:15 | Ook in kleinere plaatsen in de VS hebben Trump-aanhangers zich verzameld bij overheidsgebouwen. Volgens CNN gaat het om Salem, Oregon, Atlanta, Denver en Topeka.

De staten Virginia en Maryland sturen de Nationale Garde naar het Capitool in Washington. Ook de Nationale Garde van Washington DC wordt ingezet. Gouverneur Ralph Northam van Virginia stuurt tweehonderd man op verzoek van de burgemeester van Washington Muriel Bowser. Ook de federale politiedienst FBI is ingezet om de politie op het Capitool te ondersteunen.

23:10 | 'Het breekt mijn hart', zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra over de bestorming van het parlementsgebouw in Washington door aanhangers van Trump.

23:05 | Oproerpolitie verwijdert met zachte hand relschoppers van de trappen van het Capitool.

23:00 | Het Amerikaanse bedrijfsleven is niet blij met de onrust in Washington. Een invloedrijke lobbygroep voor bedrijven heeft president Donald Trump en andere politici opgeroepen om actie te ondernemen en een einde te maken aan de bezetting van het Capitool door boze aanhangers van Trump.

22:57 | De Nationale Garde is nog altijd niet gearriveerd, terwijl dat al een uur geleden was aangekondigd, zegt Jan Postma. Het balkon, waar eerder nog veel demonstranten te zien waren, is inmiddels wel grotendeels leeggeveegd. 'Toch is het nog wel heel druk voor het Capitool, en het overgebleven publiek schreeuwt nog heel strijdbaar: 'USA! USA! USA!' Maar ik zie hier de politie zo bewegen dat het erop lijkt dat ze het binnen inmiddels redelijk onder controle hebben.'

22:50 | Het is wel heel bijzonder dat het zo ver heeft kunnen komen dat mensen het Capitool hebben kunnen binnendringen, zegt correspondent Jan Postma. 'Inmiddels lijkt de politie de orde te herstellen, maar het is wel onbegrijpelijk dat dit heeft kunnen gebeuren. Dat vinden ze hier ook hoor, daar is het laatste woord nog niet over gezegd.'

22:40 | De Britse premier Boris Johnson noemt het gebeuren in het Capitool 'schandalig' en roept op tot een vreedzame transitie van de macht. 'De Verenigde Staten staan voor wereldwijde democratie en het is van cruciaal belang dat er een ordentelijke en vreedzame machtsoverdracht plaatsvindt'. Ook Mark Rutte heeft inmiddels zijn afschuw uitgesproken.

22:35 | Nu pas valt op hoezeer Joe Biden en Mike Pence op elkaar lijken, op de rug gezien. Een achtergrondfoto van Pence op Twitter deed velen, ook ons, vermoeden dat hij de oude beeltenis van hem en Trump had vervangen door een beeld van Joe Biden en Kamala Harris, maar dat bleek toch een misverstand. Waar wij ook kortstondig intrapten, in de hectiek. #handineigenboezem

22:34 | Een paar minuten geleden klonk een enorme knal, die afkomstig bleek van de oproerpolitie. Het lijkt er volgens correspondent Jan Postma op dat er iets van pepperspray in de lucht geschoten werd. 'De demonstranten komen echt uit het hele land. Dit is wel echt de harde kern van de Trump-supporters, die vanuit het hele land hiernaartoe zijn gekomen.'

22:32 | De Britse premier Boris Johnson noemt het gebeuren in het Capitool ‘schandalig’ en roept op tot een vreedzame transitie van de macht. ‘De Verenigde Staten staan voor wereldwijde democratie en het is van cruciaal belang dat er een ordentelijke en vreedzame machtsoverdracht plaatsvindt’.

22:30 | Donald Trump heeft ultrakort de Amerikaanse bevolking toegesproken. Hij roept in een video zijn aanhangers op om naar huis te gaan, terwijl hij ze toejuicht met 'I love you'. Ook probeert hij opnieuw de verkiezingsuitslag te ondermijnen en claimt hij zelf de overwinning.

22:20 | CNN citeert een medewerker van het Witte Huis die zegt dat Trumps staf woest is op de president dat hij niet meer doet om de ongeregeldheden te stoppen. ‘Hij wil niet meer doen dan wat hij nu doet’, zegt de bron. Volgens de medewerker hebben stafleden Trump gesmeekt een einde te maken aan de rellen.

22:15 | De Democraat John Ossoff heeft de tweede Senaatszetel in Georgia gewonnen. De Senaat krijgt daarmee een Democratische meerderheid, als je toekomstig voorzitter, vice-president-elect Kamala Harris meerekent.

22:07 | 'Onze democratie staat onder een druk die niet eerder vertoond is', zegt president elect Joe Biden. 'Een aanval op de Amerikaanse grondwet zoals we die nog zelden hebben gezien. De mensen die nu bij Capitol Hill staan vertegenwoordigen niet heel Amerika, of wie wij als Amerikanen zijn. Dit is geen betrokkenheid, dit is chaos en rumoer, en het moet nú ophouden. Ik wil dat we nu voortgaan met de democratie.'

Biden roept president Trump op om op nationale televisie ‘zijn eed na te komen en de grondwet te verdedigen en dit beleg te beëindigen'. 'Het is geen protest, het is opstand. Ik ben geschokt en bedroefd dat dit land zo’n duister moment moet doormaken.'

De woorden van een president dóen ertoe, verwijst Biden naar de in zijn ogen ophitsende woorden van president Donald Trump. Hij roept de huidige president op om onmiddellijk op nationale televisie de demonstranten op te roepen om kalmte te betrachten. 'Door oorlog en strijd heeft de VS veel bereikt. Het werk van de komende vier jaar moet in het teken staan van het herstel van democratie en waardigheid, en niet van het opjutten en het opzetten tot haat.'

22:05 | Correspondent Jan Postma ziet een hele stoet politie-auto's aankomen en af en toe klinkt gejuich op uit de menigte, al is niet altijd duidelijk waarvoor dat is. Postma spreekt een van de demonstranten, die zegt dat hij hier staat 'voor zijn kinderen'.

22:00 | CNN meldt dat ongeveer 50 man oproerpolitie zich verzamelt op het plein direct ten oosten van het Capitool. De politie wordt gevolgd en toegeschreeuwd door relschoppers.

21:55 | De hoop was dat met de stemming van vandaag de druk wat van de ketel zou gaan, maar nu gebeurt het tegendeel, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. 'Zodra de Nationale Garde Capitol Hill bereikt zal de orde wel hersteld worden en zal zelfs de vergadering weer worden voortgezet. Maar hoewel ik een bloedhekel heb aan de term 'historisch', kun je toch gerust zeggen dat dit een historische gebeurtenis is.'

21:52 | Ook Qanon-aanhangers zijn van de partij, meldt correspondent Jan Postma. 'Ik zie het Q-symbool al een paar jaar lang steeds meer naar Trump-rally's komen en ook vandaag zie ik ze veel. Maar er zijn ook groepjes met camouflagekleding aan.' President Donald Trump heeft nog altijd niets officieels van zich laten horen.

21:50 | Ook in Den Haag wordt met verbazing gekeken naar de situatie in de Verenigde Staten. 'Hoe is het mogelijk. Als verkiezingswaarnemer vrees je dit in bananenrepublieken.... Ongehoord.#Trump", twittert CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Huiveringwekkend wat er nu in het Capitool gebeurt", stelt Sjoerd Sjoerdsma (D66). "Democratie is kwetsbaar", aldus Sven Koopmans, buitenlandwoordvoerder van de VVD. Navo-secretaris generaal Jens Stoltenberg is geschokt door de ontwikkelingen in DC en roept op dat de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen gerespecteerd moet worden

21:45 | Vice-president Mike Pence heeft verklaard dat iedereen die heeft deelgenomen aan de bestorming vervolgd zal worden. De Republikeinse senator Mitt Romney heeft duidelijk gemaakt dat hij president Donald Trump verantwoordelijk houdt voor de chaos in het Capitool. 'Dit is wat de president vandaag heeft veroorzaakt, deze opstand', zei Romney volgens The New York Times tegen een verslaggever. Romney, een voormalige presidentskandidaat, staat bekend als een criticus van zijn partijgenoot Trump. Hij werd met andere politici geëvacueerd toen aanhangers van de president het Capitool bestormden.

21:40| De tribunes voor de inauguratie van president Joe Biden staan al klaar, daar klommen nu vele demonstranten op, zegt correspondent Jan Postma. Het is ongelofelijk wat hij in Washington allemaal ziet gebeuren, zegt hij. Onduidelijk is nog wat er allemaal in het gebouw gebeurt. 'Ik merk vooral grote frustratie en woede. Deze mensen horen al maandenlang dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden. En vandaag kwam het moment dat die ballon werd doorgeprikt, op het moment dat Pence zei dat hij mee zou werken aan de uiteindelijke uitslag. En nu willen die Trump-supporters 'de stem van het volk' laten horen.'

Image

21:35 | Het begon toch allemaal wel met een oproep van Donald Trump om op te rukken naar het Capitool, zegt buitenlandcommentator Bernard Hammelburg in de extra uitzending van BNR. 'Trump zei tijdens zijn speech: laten we met z'n allen naar het Capitool lopen. En zo geschiedde.... De situatie is echt heel nijpend. Er zijn foto's van een mogelijk vuurgevecht in het Huis van Afgevaardigden, waar parlementariërs onder allerlei stoelen en banken zijn gedoken. Het was een gezamenlijke zitting van Senaat en het Huis van Afgevaardigden, waarvan Pence formeel de voorzitter was. Maar het is echt iets onvoorstelbaars.'

21:30 | CNN meldt dat de politie heeft gezegd dat de Senaatszaal vrij is van relschoppers

21:20 | Leiders van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zijn in veiligheid gebracht naar een onbekende locatie. Datzelfde geldt voor een aantal leden van het Huis van Afgevaardigden. De Capitoolpolitie is bezig de tweede verdieping veilig te stellen, vandaaruit werken de ordediensten de betogers het gebouw uit, zegt een bron tegen CNN. Buiten het Capitool blijft de New Yorkse politie versterkingen aanvoeren, hoewel er nog geen pogingen zijn gedaan om de menigte te verdrijven.

21:18 | Bij het Capitool in Atlanta, in de staat Georgia, hebben zich ook milities verzameld. Dat meldt een verslaggever van The Washington Post op Twitter. Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Georgia, en een aantal van zijn stafleden zouden in veiligheid zijn gebracht.

21:15 | Nu het enorm uit de hand is gelopen in het Amerikaans parlement roept president Trump op om vreedzaam te blijven:

21:07 | De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft de hulp van de Nationale Garde ingeroepen om een einde te maken aan de onrust rond het Capitool. Daar zijn aanhangers van Trump het gebouw binnengedrongen. Een aantal politici, onder wie toekomstig vicepresident Kamala Harris en huidig vicepresident Mike Pence, zijn in veiligheid gebracht.

21:00 | BNR komt om 21:30 uur met een extra uitzending over de situatie in Washington DC. Deze is te beluisteren via BNR, BNR.nl en de App.

20:30 | Na de bestorming van het Capitool in Washington door zijn aanhangers heeft president Donald Trump alsnog een oproep aan ze gedaan om vreedzaam te blijven. 'Steun onze politie en handhavers. Zij staan aan de kant van ons land. Blijf vreedzaam!', twitterde de president.

Image
(BNR)

Lees ook | Veel betogers op de been in Washington

Image
(AFP)

Eerder werden twee gebouwen op het terrein het Capitool ontruimd, meldden Amerikaanse media, nadat pro-Trump-demonstranten door een linie dranghekken braken en richting het gebouw van het Capitool zelf renden. Het Amerikaanse Congres is daar bijeen om formeel vast te stellen dat Joe Biden de winnaar van de presidentsverkiezingen is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen