Internationaal7 jan '21 16:28

Amerika ontwaakt met een enorme kater

Auteur: BNR Webredactie

Na een tumultueuze en gewelddadige nacht heeft het Amerikaanse Congres officieel de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bekrachtigd, en daarmee zijn alle stappen genomen voor zijn inauguratie op 20 januari. 'Amerika is geschrokken, écht geschrokken', zegt correspondent Jan Postma.

(AFP Jim Watson)

Beluister ook | Geweld Capitool gevolg volksverlakkerij Trump

Day after

Postma schetst the day after in Washington: 'Dit is de meest bizarre dag die ik in de Trump-tijd heb meegemaakt. Amerika is geschrokken, écht geschrokken. Alle kranten gaan maar over één ding.' Volgens Postma kijkt zowel links als rechts Amerika naar deze dag als de dag waarop de democratie langs het randje van de afgrond ging.

Meer beide zijden vinden dat om tegengestelde redenen: terwijl veel Amerikanen zijn geschrokken dat een democratisch instituut zomaar met voeten getreden kan worden, vinden de Trumpisten dat een valse verkiezingsuitslag geformaliseerd is. En dat dit daarmee de laatste eerlijke, vrije verkiezingen van de VS waren.

'Er zijn twee realiteiten, en die botsen met elkaar.'

Volgens Postma is er heel veel politie op de been, worden hekken bij het Capitool gezet, en zijn geen Trump-supporters te zien. Hij is benieuwd naar wat er staat et gebeuren, hij sprak Trump-aanhangers die hem bezwoeren lang te blijven, maar onbekend is om hoeveel mensen dit gaat.

Scheuring Republikeinen

'Er is ook onrust in het Witte Huis. Een aantal medewerkers heeft ontslag genomen. De scheuring binnen de Republikeinse partij zie je live gebeuren: de klassieke Republikeinen spreken zich uit, de Trumpisten zwijgen.' Door ministers wordt ook gesproken over de inzet van het 25ste amendement waarmee onbekwame presidenten afgezet kunnen worden, maar gezien de korte tijd dat Trump nog in het Witte Huis zit, komt deze optie Postma onwaarschijnlijk voor.

'Maar dát er over gesproken, en dan ook door Republikeinen, zegt wel iets.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen