Internationaal7 jan '21 20:04Aangepast op 10 jan '21 16:10

'Meerderheid in Senaat kan Biden opbreken'

Auteur: BNR Webredactie

President-elect Joe Biden wil het land straks verenigen, maar of dat lukt is hoogst onzeker. Sterker nog: de Democratische meerderheid in de Senaat zou weleens heel nadelig kunnen uitpakken voor die ambitie, zegt Amerika-deskundige Koen Petersen in BNR's De Wereld.

Image
(AFP Jim Watson)

Gespleten samenleving

De samenleving blijft gespleten, zegt Petersen, waarmee hij doelt op de tegenstelling tussen Democraten en Republikeinen, maar ook binnen beide partijen. De Republikeinse partij krijgt te maken met de tegenstelling tussen klassieke Republikeinen en de Trump-Republikeinen, de Democraten met de tegenstelling tussen de gematigden onder leiding van Joe Biden en de radicaal-socialistische vleugel onder leiding van Bernie Sanders.

Senaatsmeerderheid mogelijk probleem

'Biden heeft een groot probleem gekregen toen hij een meerderheid kreeg in de Senaat', zegt Peters. 'Biden heeft namelijk zelf te maken met een verdeelde partij, waarbij de radicale vleugel compromisloos is. Die willen bijvoorbeeld de gezondheidszorg nationaliseren en en radicaler klimaatbeleid. Als Biden die meerderheid in de Senaat niet had gekregen, had hij de Republikeinse meerderheid in de Senaat als excuus naar zijn radicale vleugel toe kunnen gebruiken om toch een gematigder agenda door te voeren. Nu bestaat het risico dat hij naar links afdrijft en daarmee rechts van zich vervreemdt.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen